De ce ne dorim lucruri, când știm că experienţele ne fac fericiţi?

2651

O mare parte dintre oameni sunt conștienţi de faptul că investiţiile în experienţele de viaţă le vor crește bunăstarea. Cu toate acestea, ei aleg să cheltuiască banii pe bunuri materiale, pentru că, „în mod eronat cred că aceste obiecte au o valoare mai mare", sugerează un grup de experţi de la Universitatea de Stat din San Francisco.

„Există subestimări uriașe legate de așteptările oamenilor privind valoarea pe care se așteptă să o obţină în urma achiziţiei lor”, a declarat coautorul studiului, prof. asociat de psihologie Ryan Howell.

În cadrul unui experiment efectuat, experţii au rugat mai mulţi voluntari să răspundă unui set de întrebări atât înainte de a cumpăra ceva, cât și după. Cu toate că înainte de achiziţionare participanţii au declarat că sunt conștienţi că investiţiile într-o experienţă de viaţă îi vor face mai fericiţi, ei au considerat că un obiect „ar fi o utilizare mai bună a banilor”. Concepţia lor s-a schimbat însă după cumpărare, când au susţinut că experienţele îi fac mai fericiţi, dar și că „au o valoare mai mare”.

Într-un experiment ulterior, cercetătorii au rugat voluntarii să se gândească fie la valoare, fie la fericire, atunci când urmează să facă o investiţie financiară în ceva. Rezultatele au arătat că cei care s-au concentrat asupra fericirii au avut tendinţa de a alege experienţele, în vreme ce aceia care s-au gândit la valoare au ales bunurile materiale.

„Oamenii știu de fapt și pot prezice cu acurateţe că experienţele de viaţă îi vor face fericiţi”, punctează prof. Howell. Însă aceștia preferă să investească în lucruri materiale tocmai pentru că sunt bunuri palpabile, cărora le pot asocia o valoare financiară. „În mod natural asociem valoarea economică cu lucrurile. Am cumpărat această mașină, costă 8.000 de dolari.” Pe de altă parte, este dificil de stabilit o valoare financiară pentru experienţele noastre de viaţă, deoarece acestea creează amintiri, adaugă expertul.

Și alte studii arătau că materialismul ne face nefericiţi. Unul dintre motive este faptul că bunurile materiale nu ne pot satisface vreodată pe deplin, pentru că întotdeauna este loc de mai mult. Cu toate acestea, așa cum remarca profesorul de pshologie Tim Kasser, „cultura de consum ne bombardează în continuare cu mesajul care ne transmite că materialismul ne va face fericiţi”. Însă bunăstarea interioară este alimentată de lucruri de nepreţuit, precum relaţii sociale puternice, latura spirituală sau lupta pentru cauze importante pentru sine.

Iar fericirea vine cu o mulţime de alte beneficii pentru cel care o experimentează. „Companiile vor ca angajaţii lor să fie fericiţi pentru că așa sunt mai productivi. Doctorii vor ca pacienţii lor să fie mai fericiţi pentru că astfel sunt mai sănătoși. Ar trebui să descoperim cum îi putem ajuta pe oameni să își maximizeze fericirea, datorită tuturor beneficiilor pe care le aduce”, susţine profesorul Howell.