Persoanele fericite sunt mai sănătoase

516

Orice persoană care nu are probleme de sănătate majore se simte bine şi este fericită datorită acestui lucru. Un nou studiu demonstrează că relaţia este reciprocă, fericirea fiind una dintre condiţiile sănătăţii.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care se bucură de viaţă au o sănătate mai bună, mai ales pe măsura înaintării în vârstă. Persoanele în vârstă care sunt fericite se descurcă mai bine când este vorba de activităţile de zi cu zi. De asemenea, persoanele în vârstă căsătorite, care lucrează sau care au un statut socio-economic sau educativ înalt sunt mai fericite, lucru care contribuie la sănătatea lor, notează livescience.com.

Oamenii de ştiinţă de la University College London au realizat un studiu pe 3.199 de bărbaţi şi femei, cu vârste de 60 de ani sau mai mult, care locuiesc în Anglia. Timp de 8 ani, aceştia au analizat legătura între starea emoţională şi starea fizică. De asemenea, participanţii la studiu au fost întrebaţi dacă întâmpină dificultăţi atunci când trebuie să coboare din pat, să se îmbrace sau să se spele. Rezultatele au arătat că persoanele fericite aveau o sănătate mai bună şi, prin urmare, puteau realiza aceste acţiuni fără prea mari probleme. În schimb, persoanele nefericite erau cu 80% mai predispuse la a avea dificultăţi pentru aceasta, potrivit studiului publicat în Canadian Medical Association Journal.

De asemenea, s-a constatat că există o legătură între o sănătate precară şi un nivel scăzut de fericire. Persoanele care sufereau de boli cronice, precum boli cardiovasculare, diabet, artrită sau depresie nu se bucurau atât de mult de viaţă precum cele care nu sufereau de aceste boli.

Sunt mulţi factori care contribuie la fericirea unei persoane şi de multe ori aceştia sunt interconectaţi. În urma unui studiu din luna iunie, anul trecut, s-a constatat că voluntariatul reduce riscul de a suferi de hipertensiune, deoarece acesta menţine persoana în cauză activă din punct de vedere social şi o face mai fericită. Pensionarii, spre exemplu, sunt mai predispuşi nefericirii, deoarece activităţile sociale şi fizice sunt din ce în ce mai puţine. În prima fază, ei se simt mai bine, pentru că au mai mult timp de odihnă, însă după aceea situaţia se înrăutăţeşte din cauza inactivităţii. Experţii le recomandă persoanelor în vârstă să realizeze activităţi fie în casă, fie în aer liber, care să-i menţină ocupaţi, care să le ofere satisfacţii sau să fie utile, pentru că în felul acesta vor fi mai fericiţi, deci mai sănătoşi.

Niciun articol afișat