Eşti dependent de muncă sau doar muncitor?

955

Marea problemă a celor care devin dependenţi de muncă e că nu reușesc să-și dea seama unde și cum depășesc limita dintre conștiinciozitate și obsesie pentru muncă. Există însă câteva semnale care ar putea să indice acest lucru.

Orice trebuie să aibă o limită; chiar şi munca. Unde trebuie să se oprească un muncitor silitor pentru a nu deveni dependent de muncă? Dacă atunci când nu munceşte suferă de anxietate sau dacă nu este niciodată satisfăcut de munca lui, atunci este posibil să se transforme într-o persoană dependentă de muncă, notează BBC.

Jullien Gordon, cofondator al New Higher, o companie de consultanţă în management și resurse umane, explică cum, la prima vedere, muncitorul dependent de muncă şi cel silitor par să fie acelaşi lucru, însă ceea ce face diferenţa este modul în care ambii se raportează la muncă. Persoana dependentă de muncă tinde să-şi ocupe tot timpul liber muncind, pentru că în caz contrar, se simte nesigură. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că nu-şi cunosc valoarea şi au impresia că pe măsură ce sunt mai ocupaţi şi valoarea lor este mai mare.

De asemenea, persoana dependentă de muncă nu este niciodată satisfăcută de munca ei. Are impresia că poate face mai mult şi că nu este suficient de bună în domeniul ei. În schimb, muncitorul silitor ştie să-şi aprecieze munca şi succesul, spunea Gordon.

Probabil cea mai mare problemă a unei persoane dependente de muncă este faptul că nu este conştientă de acest lucru. Joel Peterson, preşedinte la JetBlue Airways, explică faptul că persoanele dependente de muncă au impresia că totul se învârte în jurul lor, iar dacă ele nu muncesc, va sta totul pe loc.

O altă caracteristică a acestui tip de persoane este faptul că sunt imposibil de mulţumit, pentru că niciodată nu vor considera lucrurile suficient de bune sau pe placul lor. De asemenea, oamenii dependenţi de muncă trăiesc în trecut sau în viitor şi pierd din vedere prezentul. În felul acesta, nu se pot bucura de prezent, ceea ce îi face să devină stresaţi.

Soluţia pentru cei dependenţi de muncă este să fie conştienţi de această situaţie şi de urmările pe care le poate avea. În momentul în care vor face acest lucru, vor începe să fie mai cumpătaţi şi prin urmare, mai liniştiţi, mai puţin stresaţi și vor avea timp pentru ei şi pentru familie şi se vor bucura mai mult de prezent.