Nu există o singură definiţie a prieteniei şi nici un singur mod de a o percepe. Însă indiferent de valenţele pe care i le dăm, toţi suntem de acord că aceasta trebuie să fie autentică. Iată câteva reguli de bază pentru întemeierea şi păstrarea unei prietenii.
Fiecare dintre noi, la un moment dat, simte nevoia să împărtăşească un gând, un vis, un moment de bucurie sau unul de tristeţe, şi atunci devine proeminentă dimensiunea relaţională din ADN-ul uman, cea care motivează relaţionarea cu semenii. Prietenia începe atunci când între două persoane se naşte o afecţiune deosebită, bazată pe încredere, apreciere, stimă, respect şi devotament, iar pe măsură ce se dezvoltă, oferă cadrul potrivit împărtăşirii sentimentelor, durerilor sau a gândurilor fără frica de respingere sau critică. Din păcate, prietenia se sfârşeşte acolo unde începe neîncrederea, după cum spunea Seneca.
Relaţiile de prietenie autentică sunt benefice atât la nivel emoţional, mintal, cât şi la nivel fizic. Numeroase studii au arătat că persoanele care au legături strânse cu rudele şi prietenii au un risc mult mai mic de a dezvolta demenţă, trăiesc puţin mai mult decât persoanele izolate, suferă de mai puţin stres şi sunt mai ferite de boli, printre altele.
Pentru a beneficia de prietenii sănătoase este necesar să ţinem cont de anumite lucruri şi reguli nescrise. Chiar şi cei care nu sunt creştini recunosc faptul că Sfânta Scriptură oferă un sfat preţios atunci când este vorba de relaţii: „Ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel.” Aceasta este regula de aur a prieteniei, însă mai sunt şi altele care contribuie la construirea unei relaţii solide şi durabile. Iată câteva dintre acestea:
1. Fă-ţi prieteni în mod conştient. Pentru a lega o prietenie de calitate, este necesar să-ţi faci prieteni în mod conştient, adică să nu te laşi prins într-un cerc de oameni cu care nu ai în comun principii sau concepţii, doar cu scopul de a evita izolarea sau singurătatea – potrivit Huffington Post. Nu fi pasiv, ci alege-ţi prietenii în funcţie de propriile criterii!
2. Acceptă faptul că şi conflictele fac parte dintr-o relaţie. Suntem diferiţi, gândim diferit, percepem lucrurile diferit şi, prin urmare, este numai normal ca la un moment dat să existe neînţelegeri sau divergenţe între noi şi prietenii noştri, potrivit psychologytoday.com. Însă depinde de atitudinea noastră dacă acestea vor deveni obstacole de nedepăşit sau doar probe care vor întări şi mai mult relaţia.
3. Oferă sprijin necondiţionat. Acest lucru înseamnă să oferi sprijin chiar şi atunci când nu eşti de acord cu deciziile prietenului tău. Înseamnă să te afli alături de prietenul tău atunci când are motive de bucurie, dar şi atunci când are nevoie de umărul tău pentru câteva lacrimi, relatează friendship.about.com. Andre Malroux spunea: „Prietenia adevărată înseamnă să fii alături de prieteni nu când au dreptate, ci când greşesc.”
4. Fii onest şi respectuos. Fii cinstit şi exprimă ceea ce gândeşti în mod înţelept şi cu tact atunci când eşti întrebat sau când doreşti să-i oferi un sfat prietenului tău. Nu-i spune ceea ce ştii că i-ar plăcea să audă, pentru că acest lucru nu-l va ajuta deloc, iar tu vei pierde titlul de „prieten adevărat”. În acelaşi timp, fii şi respectuos şi nu-i răni sentimentele sau imaginea de sine prin cuvinte nesăbuite. Nu există relaţii sănătoase fără respect.
5. Nu fi invidios. Nu fi invidios pe ceea ce are prietenul tău, fie că este vorba despre lucruri materiale, fie de relaţii. Prietenia nu ar trebui să se bazeze pe omogenitatea financiară, notează psychologytoday.com. Din contră, bucură-te pentru reuşitele sale, exact aşa cum şi ţie ţi-ar plăcea ca el să se bucure pentru tine.
Relaţiile de prietenie ne îmbogăţesc trăirile, sentimentele, valorile, perspectivele, atitudinile, ne ajută să creştem şi să devenim mai buni, pentru că, aşa cum spunea Goethe, „nu învăţăm decât de la cei pe care îi iubim”. Investeşte în oameni şi relaţii, iar profitul nu se va lăsa mult timp aşteptat.