26 de miliardari, la fel de bogaţi ca 50% dintre săraci

251

Ca în fiecare an, ONG-ul britanic Oxfam a publicat ultimul raport al distribuţiei veniturilor globale, conform datelor publicate de revista Forbes și celor ale băncii Credit Suisse. Anul acesta, cifrele arată că 26 de persoane au la fel de mulţi bani precum 3,8 miliarde dintre cei mai săraci oameni ai planetei.

Numărul exact al celor mai bogaţi 1% oameni de pe glob variază atât de la un an la altul, cât și în funcţie de metodologia de calcul. Și, deși metodologia folosită de Oxfam nu primește girul unanim al experţilor, faptul că averea miliardarilor crește în timp ce cea a săracilor descrește este o realitate greu de contestat.

Raportul Oxfam, care va fi lansat la întâlnirea liderilor politici și de business din cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, arată că numărul miliardarilor aproape s-a dublat de la criza financiară din 2008. Media pentru anul 2017-2018 este de un nou miliardar la fiecare două zile. Iar pentru 2018-2019, cifrele indică o creștere de 12%, adică aproximativ 2,5 miliarde de dolari pe zi, a averii celor mai bogaţi miliardari, în timp ce averea celor 3,8 miliarde dintre cei mai săraci oameni ai planetei a scăzut cu 11%.

Cel mai bogat om al planetei, Jeff Bezos, patronul Amazon, se bucura la final de 2018 de o avere estimată la 112 miliarde de dolari. Un procent de 1% din această sumă este echivalent cu bugetul de sănătate al Etiopiei, dă exemplu Oxfam. Dacă tendinţa de expansiune a averii bogaţilor în detrimentul averii săracilor s-ar inversa, cea mai mare parte a guvernelor ar fi avut suficiente resurse pentru a finanţa serviciile publice, mai notează raportul.

Ceea ce nu ar fi imposibil de corectat, având în vedere că situaţia se corelează cu o subtaxare a bogaţilor, în timp ce persoanele cele mai sărace plătesc impozite mult prea mari pentru veniturile lor. Raportul cere o reformare a fiscalităţii la nivel global, în care guvernele să impună taxe mai mari pentru corporaţii și miliardari și să aplice noi metode de a lupta împotriva evaziunii fiscale. În ţările dezvoltate, corporaţiile și miliardarii care deţin afaceri mari sunt tot mai scutiţi de taxe, în numele creșterii competitivităţii locale și stimulării pieţei muncii.

Dar vocile care cer politici intervenţioniste se aud tot mai tare. Riscul într-o conjuctură politică care virează spre naţionalism și populism este de a merge de la o extremă la alta, cu politicieni americani propunând o taxare de până la 70% a averilor de peste 10 milioane de dolari. Ceea ce ar fi și dăunător și nenecesar. Conform raportului, doar crescând cu 0,5% taxele celor mai bogaţi 1% dintre oameni s-ar genera venituri suficiente pentru educarea a 262 de milioane de copii și pentru acoperirea cheltuielilor de sănătate care ar putea salva 3,3 milioane de vieţi.