Ce rezultate are educaţia pe stomacul gol

63

La nivel global, un sfert dintre copii suferă de malnutriţie cronică, situaţie care îi afectează atât pe termen scurt (milioane de decese), cât şi pe termen lung (dezvoltare cognitivă). Însă, deşi mai puţini copii mor din cauza malnutriţiei, cei care trăiesc şi ajung la şcoală suferă de o subdezvoltare mintală ireversibilă şi nu reuşesc să înveţe, avertizează un raport Salvaţi copiii.

Potrivit raportului „Food for thought" , 19% dintre copiii malnutriţi nu sunt capabili să citească la vârsta de 8 ani, au o eficienţă şi acurateţe în rezolvarea problemelor logice cu 7 procente mai mică decât a copiilor cu o alimentaţie nutritive, şi de cele mai multe ori învaţă într-o clasă inferioară decât celei potrivite pentru vârsta lor.

Iar impactul nu se opreşte aici. Aceşti adulţi vor câştiga cu 20% mai puţin decât semenii lor care au beneficiat de o dietă echilibrată în copilărie şi se estimează că vor costa economia globală aproximativ 125 de miliarde de dolari în anul 2030.

În afară de evaluarea situaţiei globale, raportul are ca obiectiv îmbunătăţirea alimentaţiei copiilor şi femeilor însărcinate în „primele 1.000 de zile". Expresia se referă la intervalul de timp cuprins între primele zile de sarcină şi cea de-a doua aniversare a copilului, o perioadă decisivă în ceea ce priveşte dezvoltarea abilităţilor de învăţare a copiilor.

Ce progrese s-au înregistrat

În ciuda progreselor enorme realizate până acum în alte domenii, precum prevenirea deceselor infantile în ultimele două decenii, Salvaţi copiii apreciază că malnutriţia este încă un subiect vulnerabil, care îşi va pune amprenta asupra viitorului omenirii, în cazul în care nu va fi rezolvat.

Între anii 1990 şi 2011, numărul copiilor care au murit înainte de împlinirea vârstei de 5 ani a scăzut de la 12 milioane la 6,9 milioane, cea mai rapidă scădere înregistrată vreodată. Totodată, aceasta a condus la creşterea cu 40% a numărului de copii care ajung să urmeze educaţia primară.

„Cu toate acestea, situaţia copiilor malnutriţi afectează aceste veşti îmbucurătoare. Deşi avem peste 130 de milioane de copii în şcoli, aceştia nu reuşesc să înveţe. Ei nu dobândesc abilităţile esenţiale pentru a duce o viaţă împlinită şi eficientă", se arată în raport.

În plus, Banca Mondială a concluzionat încă din anul 2006 că îmbunătăţirea alimentaţiei mamelor şi copiilor este mijlocul cel mai eficient de a determina schimbări majore pe termen lung. Însă în ultimii trei ani, sponsorii şi organizaţiile internaţionale au acordat doar 0,37% acestei cauze, din totalul sumelor cheltuite pentru programele de nutriţie.

Ce urmează

Raportul vine cu doar 10 zile înainte de summitul Alimentaţie pentru creştere (Londra), înainte de întâlnirea G8 de anul acesta, din Irlanda de Nord, care se va axa pe invitarea ţărilor dezvoltate şi în curs de dezvoltare la finanţarea programelor pentru combaterea malnutriţiei.

Mai concret, liderii lumii, prezenţi în Marea Britanie la cele două evenimente majore ale lunii iulie, sunt chemaţi să profite de „ocazia de aur" pe care o au pentru a susţine şi promova programe care să ajute pe termen lung la stoparea malnutriţiei şi micşorarea epidemiei analfabetismului.