De ce relaţiile sociale sunt benefice pentru sănătate

95

Conexiunile sociale sunt un factor extrem de important pentru sănătatea noastră, contribuind la producerea emoţiilor pozitive, arată un studiu american citat de Huffington Post.

Cercetătoarea Barbara Fredrickson de la Universitatea din Carolina de Nord susţine că acele momente de zi cu zi de conexiune între oameni alimentează spirala dintre pozitivitate şi sănătate. În studiul pe care l-a întreprins, ea a ajuns la concluzia că emoţiile noastre pot fi controlate, iar preluarea frâielor acestor emoţii ne poate îmbunătăţi sănătatea fizică.

La cercetare au participat 65 de persoane care aveau, în medie, 37 de ani şi care au fost împărţiţi în două grupe. Jumătate din voluntari au luat parte la un curs de meditaţie asupra bunătăţii şi iubirii, care a durat 61 de zile. Cursul a implicat meditaţia la domiciliu şi învăţarea modului în care aceştia îşi pot cultiva sentimente pozitive. De asemenea, pe parcursul celor 61 de zile, ei au notat într-un raport experienţele emoţionale trăite şi interacţiunile sociale pe care le-au avut. Tonusul vagal al participanţilor din această grupă a fost măsurat zilnic. Rolul măsurătorii a fost acela de a stabili funcţionalitatea nervului vag, care joacă un rol important atât în reglarea ritmului cardiac, cât şi în crearea angajamentului social. În tot acest timp, ceilalţi participanţi au fost informaţi că se află pe lista de aşteptare pentru acest curs de meditaţie.

Rezultatele au arătat că aceia care aveau deja, înainte de începerea cursului, o valoare ridicată a indicelui tonusului vagal au înregistrat o creştere în ceea ce priveşte emoţiile pozitive la finalul celor 61 de zile de meditaţie. Mai mult, creşterile emoţiilor pozitive au fost strâns legate de un număr crescut de conexiuni sociale. De asemenea, reciproca s-a dovedit a fi valabilă, rezultatele arătând faptul că aceste creşteri ale conexiunilor sociale au condus la o creştere a valorii indicelui tonusului vagal. (Valorile acestui indice sunt strâns legate de starea noastră de sănătate, iar o valoare scăzută a acestuia este corelată cu atacul de cord sau cu inflamaţiile, notează Descoperă.ro). De cealaltă parte, voluntarii care nu au urmat cursul de meditaţie nu au experimentat creşteri ale acestui indice al tonusului vagal.