Veniturile celor mai bogaţi 100 de oameni puteau pune capăt foametei de 4 ori

1185

Veniturile totale ale celor mai bogaţi 100 de oameni ai lumii, doar în anul 2012, s-au ridicat la uimitoarea sumă de 240 de miliarde de dolari. Suma ar fi fost suficientă pentru a acoperi de patru ori costurile necesare pentru a pune capăt sărăciei din ţările defavorizate.

Primii 100 de bogaţi ai lumii au avut profituri care au crescut cu 60% în ultimele două decenii, ajungând la 240 de miliarde în 2012, aceasta în timp ce cei mai săraci locuitori ai planetei au trăit cu 1,25 de dolari pe zi.

Cifrele au fost date publicităţii într-un raport realizat de Oxfam, o confederaţie de 17 organizaţii care încearcă să pună capăt sărăciei în cele mai sărace 90 de ţări de pe glob.

Raportul argumentează că bogăţia extremă nu este etică şi este ineficientă din punct de vedere economic, corozivă din punct de vedere politic şi distrugătoare pentru mediu. De aceea, Oxfam cere liderilor ce se vor întâlni la Forumul Economic Internaţional de la Davos, de săptămâna viitoare, să ia măsuri pentru ca fenomenul sărăciei să fie reversibil, anunţă Russia Today.

Şi preşedintele Mexicului s-a exprimat în favoarea unor măsuri care să pună capăt foametei. Enrique Peña Nieto a lansat ieri un plan naţional care să combată malnutriţia, ceea ce jurnaliştii locali au numit „o cruciadă împotriva foametei”.