Studiu: mâncatul la volan, reţetă pentru dezastru

175

Reflexele la volan se reduc aproape la jumătate când mâncăm în timpul condusului. Timpii de reacţie cresc atunci când facem două lucruri în același timp, spun cercetătorii de la Universitatea din Leeds, conform Daily Mail.

Dacă mânânci, bei sau vorbești la telefonul mobil în timp ce ești la volan, este la fel de periculos ca și cum ai șofa cu o singură mână. Pe parcursul studiului s-a constatat că timpul de reacţie în cazul persoanelor care mâncau la volan s-a prelungit cu 44%, şi cu 22% în cazul celor care beau în timp ce conduceau.

Dezambalarea produselor alimentare sau desfacerea dopului unei sticle de apă au cauzat cea mai mare întârziere în timpii de reacţie, pentru că aceste sarcini au distras atenţia șoferilor de la drum.

Cercetătorii au mai arătat că riscul unui accident este cu 18% mai mare în rândul conducătorilor auto care obişnuiau să bea în timp ce erau la volan (nu băuturi alcoolice).

Studiul, comandat de mai multe companii de asigurători, a evaluat nouă şoferi într-un simulator în timp ce ei mâncau, beau, foloseau un telefon sau conduceau cu una sau ambele mâini.

În plus, cercetătorii au interogat 1.005 de șoferi. Ei au fost suprinși să constatate că aproape jumătate dintre șoferi au recunoscut că au condus în mod regulat cu o mână.

Oamenii de ştiinţă estimează că în jur de două milioane de şoferi din Marea Britanie au avut un accident sau l-au evitat în ultimul moment atunci când conduceau cu o singură mână pe volan.