Cum să reacţionezi când asiști la o bătaie în familie

1095

Ce faci dacă auzi că vecinii tăi se ceartă? Cel mai probabil, nimic. Ce faci însă când realizezi că ceea ce se aude nu este o simplă discuţie în contradictoriu, ci un abuz?

Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA România) a lansat o campanie de informare cu privire la posibilităţile de reacţie în cazul asistării la un incident de abuz domestic: „E treaba ta!”

„Violenţa în familie este de multe ori trecută sub tăcere, atât de victime, cât şi de martori. Este un subiect despre care se vorbeşte cu dificultate, pentru că nu ştii exact ce ai putea face pentru a nu strica mai rău. În acelaşi timp, societatea românească este încă la începutul drumului privitor la susţinerea drepturilor femeilor şi a egalitatăţii de gen într-un mod funcţional pentru familie. Aşa că am gândit această campanie pentru a le fi de ajutor celor care trec printr-o astfel de dramă şi a-i învăţa ce pot face pentru a avea libertatea necesară dezvoltării oricărei fiinţe umane”, a declarat psiholog Alina Bordaș-Mohorea, coordonatoarea proiectului.

Agenţia a pus la dispoziţie materiale cu sfaturi concrete despre cum să reacţionezi dacă ești abuzat(ă), cum să obţii un ordin de restricţie și cum să rămâi în siguranţă după ce ai scăpat din ghearele agresorului. Află concret cum să reacţionezi în caz de abuz.

Din anul 2009, organizaţia furnizează servicii sociale pentru victimele în Bucureşti, prin Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie, şi îşi propune deschiderea de noi centre de consiliere şi/sau adăposturi în alte zone din ţară care nu au astfel de servicii, cum este cazul judeţului Vrancea. ADRA România a participat la concursul de proiecte de responsabilitate socială Teimplici.ro, ediţia 2014, organizat de Telekom România, şi s-a numărat printre cei 10 câştigători.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.