De ce au nevoie bărbaţii de femei?

884

Ce îi face pe unii bărbaţi să fie mai zgârciţi și pe alţii mai generoși? Ce îl motivează pe Bill Gates, de exemplu, să investească mai mult de 28 miliarde dolari în gesturi filantropice, în timp ce mulţi dintre colegii săi miliardari își conservă averile personale, se întreabă jurnaliștii de la New York Times, înainte de a dezvălui un răspuns surprinzător.

Adam Grant, profesor la Wharton School în cadrul Universităţii Pennsylvania, e de părere că femeile pot influenţa generozitatea bărbaţilor. Iar părerea lui se bucură de sprijin și din partea altor studii.

De pildă, într-un studiu provocator, cercetătorii Michael Dahl, Cristian Dezso şi David Gaddis Ross au analizat generozitatea şi ce o inspiră în rândul bărbaţilor înstăriţi. În mod interesant, şefii companiilor îşi plăteau angajaţii mai puţin după ce deveneau tătici. În medie, atunci când şefii aveau un copil, plăteau cu 100 de dolari mai puţin pe an pentru fiecare angajat.

Atunci când echipa profesorului Dahl a analizat datele mai atent, schimbările în salariu depindeau de sexul copilului şefului companiei. Astfel, salariile erau reduse atunci când şeful avea un băiat, însă nu atunci când aveau o fată. Mai mult de atât, profesorii Dezso şi Ross au demonstrat că atunci când companiile au introdus femei în echipele de conducere, acestea au obţinut cu 1% mai mult profit, în medie peste 40 de milioane de dolari.

De asemenea, specialiştii în ştiinţe sociale cred că actele empatice şi protectoare ale surorilor se „transmit” şi la fraţii lor. Studiile efectuate de psihologul Alice Eagly la Universitatea Northwestern demonstrează că femeile tind să fie mai darnice în relaţiile apropiate decât bărbaţii. Aceasta ar putea explica și faptul că băieţii simt impulsul de a-şi proteja surorile.

Unii dintre cei mai generoşi bărbaţi din lume recunosc inspiraţia pe care o datorează femeilor din viaţa lor. Acum 20 de ani, când Bill Gates era pe cale să devină cel mai bogat om din lume, el a respins sfaturile ce-i recomandau să înfiinţeze o organizaţie caritabilă. Gates plănuia să aştepte 25 de ani până când să înceapă să-şi doneze banii, însă s-a răzgândit un an mai târziu. La trei ani distanţă, Gates era deja pe locul 3 în clasamentul celor mai generoşi filantropi din America. Între timp, el devenise tătic: avea o fetiţă.