Îşi donează medalia olimpică pentru a salva viaţa unei fetiţe

7

În timpul numeroasele probe de la Olimpiadă, sportivii care ţineau prima pagină a ziarelor erau cei care gustaseră deja din celebritate. Însă sportiva poloneză Zofia Noceti-Klepacka a ajuns pe prima pagină a ziarelor nu pentru medalia ei de argint obţinută la proba de iahting, ci pentru generozitatea de a o licita pentru a-şi ajuta vecina de doar cinci ani.

A promis că se va întoarce cu o medalie de la Jocurile Olimpice şi aşa a făcut, clasându-se a treia la proba de iahting. Acum Zofia se ţine de promisiune şi licitează pe pagina ei de Facebook medalia sa de bronz.

Fetiţa pentru care este dispusă să facă acest gest extraordinar se numeşte Zuzzana Bobinska, are cinci ani şi este fetiţa unor vecini. Acesteia, Zofia i-a promis că va urca pe podium şi îi va cumpăra un tobogan şi un castel gonflabil. Mai mult decât jucării, sportiva speră că medalia va putea plăti restul operaţiilor fetiţei, care este bolnavă de fibroză chistică. Fetiţa a suferit deja 5 operaţii, dar părinţii nu mai au bani pentru a continua tratamentul.

Fibroza chistică este o boală genetică gravă, în care secreţiile mucoase ale organismului au consistenţă crescută, sunt uscate şi aderente. Boala afectează mai ales plămânii şi sistemul digestiv, astfel încât copiii care au boala sunt mai expuşi la infecţii repetate ale plămânilor. Jumătate dintre ei nu trăiesc mai mult de 30 de ani.