Un zâmbet valorează 25,000 de dolari (VIDEO)

602

Puterea pe care un simplu zâmbet o are asupra oamenilor a fost studiată de-a lungul timpului de mai mulţi oameni de ştiinţă. De la aportul benefic pentru sănătate şi până la crearea sentimentului de satisfacţie, surprinzătoarele efecte ale zâmbetului asupra noastră sunt motive bune pentru a râde şi a zâmbi tot mai des în fiecare zi.

Zâmbetul este un obicei extrem de sănătos care ne ajută să ne ferim de bolile de inimă, să ne întărim sistemul imunitar şi chiar să ne îmbunătăţim memoria. Beneficiile aduse de un simplu zâmbet nu se opresc aici. În cadrul conferinţelor TED Global din primăvara anului 2011, Ron Gutman aduce în discuţie câteva studii extrem de interesante legate de acest gest.

De exemplu, zâmbetul ar putea să ne prezică dacă vom fi fericiţi de-a lungul vieţii. Un studiu realizat de Universitatea Berkley a analizat zâmbetele din fotografiile de final de an ale studenţilor din albumele foto vechi, analiză care le-a permis să stabilească cine va avea o căsătorie fericită şi chiar ce rezultate vor obţine la testele de bunăstare, susţine Gutman.

Zâmbetul este o modalitate mult mai eficientă de răsplătire a propriei persoane, mai eficientă chiar şi decât ciocolata, un aliment binecunoscut pentru proprietăţile sale generatoare de plăcere. O cercetare a oamenilor de ştiinţă britanici a avut ca rezultat faptul că zâmbetul ne stimulează la fel de puternic precum 2,000 de tablete de ciocolată, adaugă Gutman. Acelaşi studiu, completează el, a scos la iveală că satisfacţia pe care ne-o provoacă interior este comparabilă cu suma de 16,000 de lire (25,000 de dolari).

Puterile inedite ale unui zâmbet nu se opresc aici. Ron Gutman aminteşte de un alt studiu, efectuat în cadrul Universităţii Penn State, care a ajuns la concluzia că acest gest ne ajută să ne construim o imagine de om agreabil, dar şi competent. De asemenea, printre beneficiile enumerate de Gutman se numără şi scăderea tensiunii, eliberarea unei cantităţi importante de endorfine, micşorarea valorii nivelului de hormoni care provoacă stresul, precum cortizolul şi secretarea dopaminei (hormonul fericirii).