Cât de sănătos este să zâmbeşti

961

Atunci când viaţa ia o întorsătură nefericită, poate cel mai bun lucru pe care poţi să îl faci este să îţi menţii optimismul şi să... zâmbeşti. Pe lângă faptul că îţi îmbunătăţeşte sănătatea, acest gest te ajută să faci faţă mult mai uşor problemelor apărute. Află mai multe despre puterea zâmbetului în faţa situaţiilor negative.

Atunci când ne confruntăm cu probleme care ne macină, nu mai avem starea necesară de a zâmbi sau de a râde cu poftă. Cu toate acestea, râsul este benefic în astfel de situaţii.

În primul rând, acest gest este un fel de „super vitamină”, susţine Huffington Post. Atunci când râdem cu poftă, eliminăm tensiunea din muşchi şi contribuim la întărirea sistemului imunitar. Mai mult, ne îmbunătăţim şi memoria şi ne ferim de bolile de inimă.

Gestul simplu de a zâmbi are efecte pozitive asupra sănătăţii, ajutând inima să se refacă după ce a a avut de suferit din cauza unor evenimente nefericite, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Kansas, notează Centrul Greater Good al Universităţii din California, Berkley.

Pe de altă parte, mimatul zâmbetului ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii, arată NY Times. O cercetare americană, publicată în Academy of Management Journal, a analizat comportamentul unor şoferi de autobuz care, prin natura meseriei lor, au numeroase contacte cu oamenii. Concluziile studiului au arătat că, în momentul în care încercăm să ne suprimăm gândurile negative, nu facem decât să obţinem efectul contrar, alimentând persistenţa sentimentelor negative. Cercetătorii au observat că starea interioară a participanţilor s-a deteriorat în momentele în care efectuau acest gest în mod forţat, conducând chiar la o micşorare a implicării în munca pe care o depuneau.

Astfel, zâmbetul sincer şi râsul ne construiesc o stare de bine interioară. Aceste gesturi ne produc o relaxare interioară în momentele conflictuale, dar ne eliberează, de asemenea, de stresul provocat de evenimentele negative. Nu în ultimul rând, râsul poate contribui la combaterea sentimentului de anxietate.