3 noi descoperiri în Univers

3544

Un super-ciorchine de galaxii a fost descoperit de telescopul Planck. Astfel de structuri pot conţine sute de miliarde de stele asemănătoare Soarelui.

Telescopul Planck a identificat unele dintre cele mai mari structuri văzute de om în Univers. Ciorchinii au dimensiuni de zeci de milioane de ani lumină. Astronomi citaţi de BBC notează că Planck a făcut mai mult de 20 de descoperiri absolut noi pentru știinţă. Și Agenţia Spaţială Europeană a confirmat existenţa a încă 169 de chirchini de galaxii. Observate de telescopul spaţial european XMM-Newton, acestea se află la 4 miliarde ani lumină de Terra.

În același timp telescopul spaţial Hubble a dat primele informaţii cu privire la o masă gazoasă spaţială gigantică, de culoare verde. NASA a oferit luni primele imagini recepţionate de la Hubble. În ele se observă cum masa gazoasă dă naștere unor stele într-o zonă a Universului unde în mod obișnuit nu are loc acest fenomen. Masa are mărimea Căii Lactee și se află la 650 milioane de ani lumină.

Un alt telescop al NASA, Kepler 10-b a descoperit cea mai mică planetă stâncoasă din afara sistemului nostru solar. Planeta ce va purta numele telescopului este de 1.4 ori mai mare decât Pământul și are o masă de 4.5 ori mai mare.