A fost descoperită regiunea creierului responsabilă de luarea deciziilor

231

Lateral habenula, una dintre cele mai mici regiuni cerebrale, ar putea juca un rol important în ceea ce privește luarea deciziilor, susţin cercetătorii de la Universitatea British Columbia într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei.

„Aceste descoperiri clarifică procesele creierului implicate în deciziile importante pe care le facem zilnic, de la a alege între ofertele de muncă până la a decide ce casă, ori mașină să cumpărăm", a declarat unul dintre autorii studiului, profesorul de psihologie Stan Floresco.

În cadrul experimentului efectuat pe șoareci de laborator, experţii canadieni au utilizat două tipuri de recompense: una generoasă, care era oferită din când în când, constând în patru granule de mâncare, și una mai mică, dar oferită constant.

Astfel, cercetătorii au observat că animalele adoptau un comportament similar cu al oamenilor: aveau tendinţa de a alege recompensele mici, atunci când există pericole importante, și pe cele mari când riscul e mic. Însă după ce experţii au anulat funcţiile din regiunea cerebrală lateral habenula printr-o procedură denumită „stimularea profundă a creierului", ei au observat că animalele aveau tendinţa de a alege la întâmplare între cele două porţii de mâncare.

Anterior, despre această zonă a creierului se credea că are legătură cu depresia și cu comportamentul de evitare. „(Constatările) sugerează, de asemenea, că adevărata funcţionare a acestei misterioase, dar importante regiuni a creierului, a fost înţeleasă greșit de comunitatea știinţifică", punctează prof. Floresco.