Top patru locuri afectate de schimbarea climei

156

Problema încălzirii globale a fost de la început privită cu scepticism de către publicul larg, care acuză tot felul de interese politice și comerciale, care ar sta în spatele acestei „minciuni". Cu toate astea, pe glob se înregistrează semne măsurabile ale efectelor schimbărilor climatice.

Printre oamenii care resimt cel mai puternic aceste efecte sunt cei care locuiesc în Bangladesh. În urma ploilor abundente, fluviile au inundat culturile agricole, au distrus cămine și au creat mediul propice pentru răspândirea bolilor. În fiecare an, aici au loc dezastre naturale, precum cicloni tropicali și tornade, care distrug totul în jur. Marea Britanie va contribui cu un ajutor de 75 de milioane de lire sterline, în următorii cinci ani, pentru a ajuta ţara să reziste schimărilor climatice.

Creșterea temperaturilor duce și la expansiunea deșertului Sahara, a cărui suprafaţă se extinde ușor, ușor, mâncând din terenul arabil, în circumstanţele în care regiunea este într-o criză constantă pentru alimente. Cercetătorii cred că Darfur este un exemplu clar al efectelor schimbării climatice, zona fiind afectată de dispute tribale din ce în ce mai violente pentru rezervele de apă și terenul arabil.

Australia este puternic afectată de încălzirea globală, experimentând în fiecare an incendii din ce în ce mai extinse și mai numeroase în zonele aride. Pe lângă asta Marea Barieră de Corali, o zonă unică în lume, începe să se schimbe. Creșterea temperaturilor oceanelor, poluarea apei, acidifierea și furtunile au determinat decolorarea masivă a coralilor.

Europenii amatori de sporturi de iarnă vor avea de suferit pe măsură ce Alpii își schimbă configuraţia. Cercetătorii de la Convenţia pentru Protejarea Alpilor au publicat în luna iunie un raport în care avertizau că lanţul muntos începe să se despartă în două, regiunea nordică fiind afectată de inundaţii și alunecări de teren, în timp ce în regiunea sudică precipitaţiile s-au redus cu 10% în ultimii 100 de ani, scrie The Telegraph.