Camera de filmat care ar putea salva vieţi

58

Francisco Aguilar a inventat o cameră de filmat, numită Bounce Imaging Explorer, care ar putea pătrunde în cele mai periculoase locuri pentru a salva vieţi, în cazul unei catastrofe.

După cutremurul din Haiti, din luna ianuarie 2010, care a provocat moartea a mai bine de 100.000 de persoane, tânărul antreprenor Francisco Aguilar afectat în mod profund de această tragedie, s-a gândit să inventeze un dispozitiv care să poată fi folosit în situaţii extreme şi care să pătrundă în orice loc, pentru a salva vieţi. În cazul unui cutremur, primele 48 de ore sunt foarte importante pentru salvarea persoanelor care se află sub mormane de gunoi sau sub clădirile dărâmate. Însă, de multe ori, în ciuda eforturilor care se fac, echipele de salvare nu pot interveni în acest timp. În afară de faptul că echipamentul pe care îl folosesc acestea este foarte scump, este şi foarte greu de folosit, mai ales în anumite locuri, motiv pentru care sute de persoane nu pot fi salvate, notează edition.cnn.com.

Dispozitivul inventat de Aguilar, numit Bounce Imaging Explorer, este ca o sondă mică, neagră, de mărimea unei mingi de baseball, care conţine o mulţime de senzori şi camere şi care poate fi lansată oriunde, chiar şi în locurile periculoase. Ideea este ca această cameră să poată fi folosită uşor şi în acelaşi timp să permită o evaluare rapidă a situaţiei, fie că este vorba de o catastrofă naturală, fie că este vorba de un act de terorism sau alte situaţii.

La acest proiect, Francisco Aguilar, absolvent al MIT Sloan şi Harvard Kennedy School, a colaborat cu David Young, ofiţer de infanterie în armata americană, timp de patru ani şi jumătate. Camerele şi senzorii dispozitivului Bounce Imaging Explorer pot capta imagini panoramice inclusiv din spaţiile inaccesibile şi, de asemenea, pot detecta căldura, vibraţiile şi fumul din locul respectiv, oferind informaţii importante echipelor de salvare.

Compania Bounce Imaging a câştigat un premiu de 50.000 de dolari de la Mass Challenge şi fost catalogată drept una dintre cele mai bune invenţii a anului de către revista TIME.