Capacitatea de concentrare, „secretul" din spatele unui IQ ridicat

1559

Când vine vorba de inteligenţă, puterea de a ignora lucrurile care ne distrag atenţia este un factor important de diferenţiere a persoanelor cu IQ ridicat, arată un studiu american citat de Time.

Cercetătorii de la Universitatea Rochester au descoperit noi metode de testare a inteligenţei, care nu folosesc mijloace bazate pe cultura generală şi care ar putea conduce la o explicaţie pentru talentul şi capacitatea intelectuală ridicată a persoanelor care suferă de autism.

În acest sens, oamenii de ştiinţă au organizat două experimente la care au participat 67 de persoane. În prima etapă, voluntarii au fost supuşi unui test de stabilire a coeficientului de inteligenţă astfel: 12 persoane au participat la o testare scurtă, iar restul au fost supuşi unui examen complet.

După această etapă, participanţii au fost supuşi unui alt test, în care trebuiau să urmărească imagini cu obiecte de diferite mărimi care se mişcau uşor la stânga sau la dreapta şi să identifice direcţia de mişcare. În urma experimentului, ei au constatat că abilitatea de interpretare corectă a direcţiei mişcării între obiectele mari şi cele mici era strâns legată de IQ-ul participanţilor la studiu. Astfel, inteligenţa presupune o abilitate mai mare de a identifica mişcările în cazul obiectelor mici, chiar dacă acest lucru presupune micşorarea capacităţii de reperare a direcţiei în cazul celor mari.

Ceea ce trebuie notat este că oamenii de ştiinţă ştiau că, în cazul urmăririi obiectelor mari, provocarea este mai grea din cauza faptului că în lumea naturală, mişcările mari de fond, precum cele ale copacilor care foşnesc în bătaia vântului sunt adesea ignorate automat de creier şi devin irelevante pentru activitatea umană. Aşa cum explică autorul studiului, Duje Tadin, profesor asistent de ştiinţe cognitive, „ceea ce vrei să vezi este dacă există un animal care se ascunde în copac şi este pregătit să sară asupra ta". Sistemul de măsurare a fost denumit „indicele suprimării".

De asemenea, cercetătorul susţine că pentru dezvoltarea inteligenţei este nevoie de o capacitate de procesare rapidă a informaţiilor relevante şi, în acelaşi timp, este nevoie de concentrare asupra acestora şi de abilitatea de a înlătura datele irelevante sau lucrurile care distrag atenţia. „Ceea ce se întâmplă în creierele oamenilor cu un IQ ridicat este că procesează în mod automat şi eficient mişcarea obiectelor mici, în timp ce fundalul este suprimat", a declarat Tadin, citat de Live Science.