Câştigătorul Premiului Nobel vrea să boicoteze marile reviste

56

Randy Schekman, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, a declarat că nu va mai publica descoperirile şi studiile sale în cele mai cunoscute reviste de ştiinţă, deoarece acestea fac un mare rău ştiinţei.

Randy Schekman, biolog american, care a câştigat anul acesta Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, a declarat ieri, la înmânarea premiului în Stockholm, că nu-şi va mai publica lucrările în revistele de ştiinţă Nature, Science sau Cell. El consideră că aceste reviste sunt mai interesate de impactul pe care anumite lucrări şi studii îl pot avea asupra cititorilor decât calitatea lor, notează theguardian.com.

Schekman crede că aceste reviste, prin politica lor, i-au încurajat pe unii oameni de ştiinţă să studieze subiecte şi aspecte care să atragă atenţia publicului, în loc să facă studii importante. Totodată, el îi îndeamnă şi pe alţi oameni de ştiinţă să ia măsuri în acest sens şi să nu mai colaboreze cu revistele care nu pun suficient preţ pe ştiinţă. Schekman insistă asupra faptului că un articolul foarte citit nu înseamnă neapărat că este un articol ştiinţific foarte bun, ci poate este atrăgător, provocator sau chiar greşit. Însă, potrivit declaraţiilor lui, pentru presă, ceea ce contează este numărul de cititori, nu calitatea articolului.

Daniel Sirkis, postdoctorand, spunea că este foarte important să ajungi să-ţi publici lucrările în cele mai prestigioase reviste pentru a dobândi un loc în lumea ştiinţei, dar nu este de acord cu criteriilor celor trei. Sebastian Springer, biochimist la Jacobs University din Bremen, recunoaşte faptul că sistemul actual de publicare a lucrărilor ştiinţifice nu este cel mai bun. El este de acord cu Schekman asupra faptului că jurnaliştii, care nu sunt oameni de ştiinţă, pun mai mult accentul pe noutăţi decât pe aspectele cu adevărat importante.

Philip Campbell, redactor-şef la Nature, subliniază faptul că revista aceasta nu este condusă de criteriile criticate de Schekman, ci că respectă ştiinţa, dovadă fiind cei peste 140 de ani de când colaborează cu oamenii de ştiinţă. Monica Bradford, redactor la Science, crede că este normal ca o publicaţie să fie interesată şi de aspectul financiar şi, prin urmare, să selecteze articolele pe care le includ în aceasta. Emilie Marcus, redactor la Cell, a declarat că scopul revistei este acela de a fi la dispoziţia ştiinţei şi a oamenilor de ştiinţă.