Ce anume generează senzaţia de „déjà vu”?

353

Probabil oricine a experimentat măcar o dată în viaţă déjà vu, acea senzaţie că o anumită experienţă îţi este cunoscută, deşi în acelaşi timp eşti conştient că aşa ceva nu s-a întâmplat până atunci. Dar care este explicaţia?

Déjà Vu este un fenomen care se întâmplă atât de repede şi într-un mod atât de imprevizibil, încât este foarte greu de studiat. Acesta este motivul pentru care oamenii de ştiinţă nu au o explicaţie clară a ceea ce este senzaţia de déjà vu („văzut deja") şi de ce se întâmplă. Există însă două posibile explicaţii, notează news.yahoo.com.

Prima are de-a face cu acea parte din creier care identifică familiaritatea şi evocă amintirile. Unii oameni de ştiinţă spun că déjà vu se întâmplă atunci când acea parte care identifică familiaritatea greşeşte şi crează o senzaţie de familiaritate. Nu se ştie de ce eşuează, dar este posibil să aibă legătură cu ceva foarte îndepărtat din trecut.

Cea de-a doua teorie are legătură cu felul în care sunt procesate amintirile. Potrivit ei, o nouă experienţă nu trece prin partea de creier care procesează amintirile pe termen scurt, ci trece direct la cea care le procesează pe cele pe termen lung. În felul acesta, acea amintire pare veche şi familiară, când de fapt, este una nouă.

Această senzaţie este cel mai des întâlnită la persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani, deoarece în această perioadă creierul este mai activ şi produce mai multă dopamină, substanţă asociată cu senzaţia de déjà vu. Studiind senzaţia déjà vu, oamenii de ştiinţă descoperă cum funcţionează amintirile şi cum cei care suferă de Alzheimer îşi pierd capacitatea de a le evoca.