Cele mai cumplite dureri pe care le poţi simţi într-o viaţă

19668

Când vine vorba de cele mai groaznice dureri pe care le poate simţi un om, cel mai frecvent sunt invocate cele cauzate de naștere. Există însă o serie de alte experienţe fizice extrem de dureroase pe care un individ le poate resimţi de-a lungul vieţii și care depășesc barierele imaginaţiei și limitele suportabilului.

Dr. Robin Elise Weiss, cu o experienţă vastă în domeniul nașterilor și mamă a opt copii, a întrebat un grup de femei care au adus pe lume un copil ce dureri depășesc experienţa nașterii. Printre răspunsurile pe care le-a primit de la voluntare s-au numărat migrenele, calculii biliari, oasele rupte sau infecţiile urinare.

Pietrele la rinichi provoacă, de asemenea, o serie de dureri insuportabile, manifestate în timpul urinării și nu numai. Persoanele care dezvoltă litiază renală, manifestată prin depozite de minerale și săruri acide în interiorul rinichilor, au dureri cumplite de spate, sub coaste și în partea inferioară a abdomenului, notează experţii de la Mayo Clinic. Unii pacienţi cu această afecţiune susţin că „pietrele la rinichi sunt cel mai apropiat mod prin care un bărbat poate experimenta nașterea”, punctează dr. Weiss.

Cefaleea cluster este o afecţiune rară, însă cel mai frecvent întâlnită la bărbaţi. Aceasta se manifestă prin apariţia bruscă a unei dureri la nivelul periorbital (în jurul ochiului). Intensitatea durerii crește pe parcursul a câteva minute. De regulă pacienţii au unul până la trei astfel de episoade pe zi, pe o perioadă de până la două luni. După acest interval, episoadele dispar aproximativ un an. Durerea provocată de cefaleea cluster este mai cumplită decât cea provocată de nașterea fără anestezie, a rănilor la cap sau a celor provocate prin împușcare, mărturisesc pacienţii care suferă de această boală, notează Discovery News.

Durerile provocate de arsuri sunt extrem de dificil de suportat. Arsurile de gradul trei, considerate cele mai grave, pot afecta stratul de grăsime, mușchii și chiar oasele, provocând daune ireversibile asupra ţesutului, notează experţii Mayo Clinic. Pacienţii cu arsuri nu suferă dureri cumplite doar în momentul traumatismului, ci mult timp după aceea, pe parcursul vindecării și în timpul procesului de curăţare a rănilor.

Pe lângă o serie de afecţiuni care produc dureri insuportabile (fibromialgie, abces dentar sau Zona Zoster) sau intervenţii medicale (precum puncţiile lombare), și omul se face responsabil de provocarea unor suferinţe cumplite semenilor săi. Este vorba despre strategii de torturare și pedepsire care depășesc imaginaţia, în vreme ce altele sunt recunoscute drept ritualuri de iniţiere (mutilarea organelor genitale sau circumcizia).

Un aspect foarte important este că durerea este resimţită diferit, în funcţie de sex. Femeile simt durerea la o intensitate mai mare decât bărbaţii, a arătat un studiu efectuat de experţii de la Stanford University School, scrie TIME.

O altă cercetare a arătat că femeile și bărbaţii percep diferit durerea în funcţie de stimulul care o induce. Rezultatele au arătat că femeile consideră că intervenţiile minore (de exemplu biopsiile) sunt foarte dureroase. În schimb, în urma procedurilor invazive au declarat că au resimţit puţină durere. Bărbaţii au evaluat drept foarte dureroase operaţii majore, precum intervenţiile pe cord.