Influenţa geneticii: Incredibila poveste a doi gemeni separaţi la naștere

3778

Jim Springer și Jim Lewis au demonstrat că legătura genetică dintre fraţi sfidează extraordinarul. Cei doi sunt gemeni identici și au fost despărţiţi la numai patru săptămâni de la naștere. Niciunul nu a știut de existenţa celuilalt vreme de 39 de ani. Când s-au întâlnit în final însă, au descoperit că împărtășesc similitudini uimitoare.

Coincidenţele s-au ţinut lanţ pentru cei doi fraţi. Întâmplător, părinţii lor adoptivi le-au dat același nume, cu toate că cele două cupluri nu s-au cunoscut niciodată. Amândoi au fost căsătoriţi de două ori, prima dată cu o femeie pe nume Linda, iar a doua oară cu o femeie pe nume Betty. De asemenea, și-au botezat asemănător primul născut: James Alan, respectiv James Allan. În plus, chiar și câinele fiecăruia poartă același nume, Toy.

Și în viaţa academică și profesională cei doi gemeni au descoperit că s-au lovit de aceleași obstacole și au urmat același drum. Gemenii Jim nu s-au descurcat prea bine în școală la scriere, dar au avut rezultate bune la matematică. De asemenea, amândoi au urmat aceleași tipuri de cursuri și au activat ca șerifi cu jumătate de normă în statul Ohio.

Chiar și în ceea ce privește gusturile personale au descoperit că împărtășesc lucruri comune. Doar câteva dintre coincidenţe sunt faptul că și-au petrecut în aceeași perioadă concediul, pe aceeași plajă din Florida și conduc același tip de mașină, de aceeași culoare, un Chevrolet albastru-deschis.

Pe lângă toate acestea, cei doi au aceeași înălţime, de circa 1,8 metri, și aceeași greutate, de aproximativ 82 de kilograme. Totodată, ei au relatat că s-au îngrășat în același interval de timp, cu aceeași greutate. La toate acestea se adaugă și faptul că, de la vârsta de 18 ani, cei doi au început să resimtă dureri de cap provocate de tensiune.

Cazul fraţilor Jim a fost inclus în The Minnesota Twin Registry, o cercetare desfășurată pe parcursul a 20 de ani, la care au participat perechi de gemeni despărţiţi la naștere. „Am descoperit că un geamăn identic crescut departe de fratele său are o șansă egală de a fi similar cu acesta în termeni de personalitate, interese și atitudini ca cel care a crescut alături de cogeamănul său. Aceste constatări ne determină să credem că similitudinile dintre gemeni apar datorită genelor, nu a mediului”, au fost concluziile enunţate de specialiști.

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au ajuns la o concluzie asemănătoare după ce au analizat peste 800 de perechi de gemeni, pentru a observa rolul genelor în formarea individului. Rezultatele lor au arătat că materialul genetic joacă un rol mai important decât educaţia în dezvoltarea personalităţii, scrie The Telegraph.

Numeroase alte studii pe gemeni au demonstrat imensa putere de influenţă a genelor asupra unor aspecte ale vieţii individului. O cercetare americană a arătat că IQ-ul este influenţat în proporţie de 70% de gene și doar 30% de diferenţele de mediu, scrie Live Science. Rezultatele au fost confirmate ulterior printr-un alt studiu la care au luat parte gemeni.