Cum pot oamenii de ştiinţă să „ghicească” la cine ne gândim

675

Un experiment recent a arătat că oamenii de știinţă pot indica gândurile unei persoane, o cifră văzută recent de aceasta sau amintirile reactualizate la momentul respectiv, folosind o scanare a creierului.

Neurologul Nathan Spreng şi colegii săi de la Universitatea Cornell au elaborat o cercetare în scopul de a reconstrui, prin scanarea creierului, imaginea mentală a persoanei la care subiectul se gândeşte, informează businessinsider.com.

Experimentul a reunit 19 voluntari, cărora le-au fost prezentate patru personaje cu nume comune; două dintre acestea au fost catalogate ca fiind drept agreabile şi extravertite, iar celelalte au fost descrise în termeni negativi, fiind considerate reci şi rezervate.

Pentru a măsura activitatea cerebrală înregistrând schimbările de la nivelul fluxului de sânge, cercetătorii au folosit imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională. În timp ce creierul le era scanat, subiecţilor li s-a cerut să transpună fictiv, într-o ipostază prestabilită de interacţiune cu o altă persoană, cele patru personaje imaginare pe care ei le credeau a fi, de fapt, reale.

Analizând activitatea de la nivelul cortexului prefrontal median al voluntarilor, care au asociat un pattern unic pentru fiecare dintre personajele prezentate, oamenii de ştiinţă au putut indica la care dintre acestea s-au gânditi subiecţii în momentul efectuării scanării prin rezonanţă magnetică funcţională.

Studiul realizat reprezintă un pas înainte în analiza activităţii cortexului prefrontal median, regiune a creierului implicată în apariţia anumitor tulburări de interacţiune socială, între care şi autismul.