Clubul de la Roma şi Banca Naţională a României au organizat ieri lansarea celui de-al treilea raport al organizaţiei, care îşi propune să propună soluţii pentru problemele cu care se confruntă planeta.
Raportul a fost tradus în limba română, a treia după suedeză şi engleză, şi se intitulează „Falimentarea naturii-negarea limitelor planetei".
Autorii, suedezii Anders Wijkman – co-preşedinte al Clubului de la Roma – şi Johan Rockstrom, fac un apel către liderii din ţările bogate, pentru ca aceştia să-şi limiteze dezvoltarea şi să permită creşterea nivelului de trai în ţările sărace.
Pentru aceasta, ei propun trei soluţii radicale. Prima este dezvoltarea de tehnologii noi, care să consume mai puţine resurse. A doua este crearea de sisteme integrate, care să reducă costurile (precum tele-medicina sau educaţia la distanţă). A treia este găsirea de soluţii sistemice care să producă curent din resurse regenerabile.
Raportul face parte dintr-o campanie mai amplă, intitulată „2052: lumea peste 40 de ani", prin intermediul căreia sunt stimulate ideile de transformare a lumii într-o manieră mai sustenabilă. Documentul confirmă existenţa unor dovezi ştiinţifice covârşitoare care relevă faptul că presiunile exercitate de factorul uman asupra Planetei au atins un nivel care comportă riscuri majore din perspectiva bunăstării şi prosperităţii viitoare.
„Problema este ca ne-am schimbat într-un fel, iar autorii acestui raport spun că nu ne-am schimbat suficient. Această lucrare va crea cel puţin un şoc. Falimentarea naturii nu este un slogan, ci o problematică. Putem trece la o poluare la fel de periculoasă cum este cea a naturii", a apreciat guvernatorul BNR; Mugur Isărescu, citat de Agerpres.