Desalinizarea chimică a oceanului, noua speranţă pentru zonele aride

281

Prin inducerea unui mic câmp electric, ce înlătură sarea din apa mării, chimiștii de la Universitatea americană din Texas, Austin și Universitatea germană din Marburg au creat o nouă metodă de desalinizare a apei sărate, ce consumă mai puţină energie și e radical mai simplă decât tehnicile convenţionale.

Noua tehnică, numită „desalinizarea apei sărate, mediate electrochimic", necesită atât de puţină energie încât poate funcţiona pe baterii cumpărate de la magazin și evită problemele cu care se confruntă metodele curente de desalinizare, prin eliminarea nevoii de o membrană și prin separarea sării de apă la microscală, scrie Science Daily.

 „Disponibilitatea apei de băut și pentru irigarea recoltelor este una dintre cerinţele de bază pentru menţinerea și îmbunătăţirea sănătăţii umane", afirmă Crooks, șeful departamentului de chimie de la Universitatea din Texas, Austin.

„Desalinizarea apei e una din metodele de a întâmpina aceste nevoi, însă majoritatea tehnicilor curente de desalinizare se bazează pe utilizarea de membrane, care sunt scumpe și se contaminează ușor. Metoda fără-membrană pe care am dezvoltat-o noi încă are nevoie de rafinare, dar dacă vom avea succes, într-o zi va fi posibil să obţinem apă proaspătă de băut la scară mare, folosind un sistem simplu, chiar portabil", adaugă el.

Noua metodă oferă speranţă, în special pentru zonele lipsite de apă potabilă, care reprezintă aproximativ o treime din regiunile locuite de oameni. Multe dintre aceste zone au acces din abundenţă la apa mării, dar nu au infrastructura energetică sau banii necesari pentru a desaliniza apa folosind tehnologia convenţională. Ca urmare, milioane de morţi pe an în aceste regiuni sunt atribuite lipsei de apă potabilă.

„Oameni mor din lipsă de apă proaspătă", afirmă Tony Frudakis, fondator și CEO al Okeanos Technologies, compania ce realizează această nouă tehnologie. „Și acest lucru va continua să se întâmple până când o inovaţie va schimba situaţia în mod radical, iar noi sperăm că asta va reprezenta tehnologia noastră", conchide el.