Inteligenţa umană s-ar putea afla într-un declin accelerat

162

Se pare că inteligenţa umană se află într-un declin mult mai rapid decât ne imaginam, potrivit unui nou studiu controversat realizat în Suedia, Belgia, Olanda şi Irlanda.

Perioada cuprinsă între anii 1837 şi 1901, epoca victoriană, a fost caracterizată de progres atât în domeniul ştiinţei, cât şi al industriei, literaturii şi culturii. Însă acest progres a presupus şi dezavantaje, printre care un orar de 80 de ore de lucru pe săptămână, creşterea exploatării copiilor şi prostituţia.

Totuşi, întrebarea este: cum a fost posibilă această revoluţie ştiinţifică şi culturală? Studiul menţionat răspunde sec: victorienii erau mult mai inteligenţi decât noi, cei de astăzi. Criticii concluziilor acestui studiu susţin însă că această apreciere este incorectă, o comparaţie a IQ-ului unor persoane din diferite perioade de timp nefiind posibilă. Cu toate acestea, autorii studiului spun că între anii 1884 şi 2004 s-a observat un declin substanţial în ceea ce priveşte inteligenţa, şi anume 1,23 puncte IQ/decadă sau 14 puncte IQ de pe vremea victoriană.

Aceste descoperiri contrazic aşa-numitul efect Flynn, conform căruia, de la al Doilea Război Mondial până azi, coeficientul IQ a crescut în fiecare decadă cu 3 puncte, notează bigthink.com.