Inventatorul web-ului vrea o constituţie pentru protecţia utilizatorilor

96

Dreptul la viaţă. Dreptul la condiţii decente de trai. Şi, mai nou, dreptul de a te conecta la un internet liber. Cel puţin asta speră să obţină Tim Berners-Lee, inventatorul world wide web-ului, la 25 de ani de la prima conexiune între două computere publice.

Pe 12 martie 1989, Berners-Lee aducea în atenţia publică propunerea de liberalizare a informaţiei, cu ajutorul computerelor şi reţelelor de calculatoare. Astăzi, după numeroase încercări de a cenzura internetul, de a supraveghea utilizatorii de către agenţiile de spionaj (americane şi britanice) sau chiar de a-l interzice total, Berners-Lee cere crearea unei legi globale care să protejeze utilizatorii de abuzuri şi care să garanteze libertatea internetului.

„Fără un internet deschis, neutru, pe care să ne putem baza fără a ne teme de ce se întâmplă în spatele uşilor închise, nu putem avea o guvernare transparentă, o adevărată democraţie, un bun sistem de sănătate, comunităţi conectate şi diversitate a culturii. Nu este naiv să ne gândim că putem avea acest lucru, dar este naiv să credem că putem avea asta de la sine, fără a face nimic în acest sens", a scris Berners-Lee, într-o postare pe blogul oficial Google.

În consecinţă, englezul cere crearea unui echivalent al Magnei Carta, o lege digitală globală a drepturilor omului care ar proteja de restricţii pe utilizatori.

Iar cei mai mulţi dintre utilizatori îi confirmă opinia. Aproape 80% dintre adulţii intervievaţi în cadrul unui sondaj de opinie din 2010 considerau că accesul la internet este un drept fundamental al omului. În Asia, procentele erau chiar mai mari, ajungând la 96% în Coreea de Sud şi 87% în China.