Părinţii pun semnul egal între Internet și TV

61

Tot mai mulţi părinţi restricţionează accesul la internet al copiilor lor, așa cum fac cu televizorul. Gestul are loc ca pedeapsă sau atunci când timpul petrecut în faţa ecranului se prelungește.

Deși interdicţia de a sta la calculator e similară celei de restricţionare a vizionării programelor tv, statisticile arată o creștere semnificativă a impactului Internetului. Un studiu făcut de University of Southern California a arătat că 2/3 dintre părinţi restricţionează vizionarea programelor tv de către copiii lor. Numărul însă nu a crescut deloc semnificativ în ultimii 10 ani. În schimb, restricţia la internet s-a dublat în aceeași perioadă, de la 32% în 2000 la 57% în 2010.

Este un semn în plus că internetul a devenit un mediu de mare atracţie și importanţă în viaţa socială. Părinţii nu mai văd o mare diferenţă între televizor și internet, afirmă Michael Gilbert, membru al echipei de studiu. În același timp 71% dintre părinţi cred că timpul petrecut de copii în faţa calculatorului e „aproape OK", doar 51% au aceeași părere despre televizor.

Conform altor studii, familiile petrec tot mai puţin timp împreună. Declinul a fost observat ca având loc simultan cu explozia reţelelor de socializare din ultimii ani. „Nu tehnologia e problema. Niciodată. Ci responsabilitatea părinţilor", conchide Gilbert. Totuși e de acord că atracţia tehnologiei digitale face din ce în ce mai dificilă administrarea timpului și monitorizarea activităţii copiilor.