Sarcasmul, atac la securitatea naţională?

264

Serviciile Secrete americane investesc într-un software menit să detecteze sarcasmul şi ironiile din mesajele utilizatorilor reţelelor sociale. Motivul? Pentru a proteja populaţia. Anunţul a stârnit, așa cum era de așteptat, o mulţime de remarci negative.

Serviciile Secrete intenţionează să controleze din ce în ce mai mult activitatea internauţilor în mediul virtual. De data aceasta, se pare că au optat pentru un program care ar putea detecta simţămintele utilizatorilor potrivit postărilor pe care le fac şi sarcasmul sau ironia din mesajele lor. Toate acestea au obiectivul de a colecta cât mai multe date şi de a le analiza, cu diferite scopuri, notează time.com.

În anul 2011, Departamentul Apărării Naţionale a fost dat în judecată de către un grup privat online căruia i-a fost înregistrată activitatea. Se pare că analiştii ar fi fost instruiţi pentru a cerceta anumite „teme de interes” şi dezbateri în legătură cu diferite probleme, care aveau loc online.

Ed Donovan, purtător de cuvânt al Serviciilor Secrete, spunea că acest program ar fi foarte util, deoarece ar putea preveni sau acţiona mai rapid în cazuri de terorism sau atac la siguranţa cetăţenilor. Potrivit declaraţiilor sale, detectarea sarcasmului este doar unul dintre cele 16 sau 18 obiective ale acestui program.

Sarcasm măsurabil?

Nu este prima iniţiativă de genul acesta. Anul trecut, compania franceză Spotter a creat un program pentru a detecta sarcasmul, cu o rată de reuşită de 80%. Scopul acestuia era acela de a măsura reputaţia unor anumite firme, pe baza opiniilor exprimate în diferite site-uri şi în reţelele sociale. Programul analiza postările din bloguri, site-uri, reţele sociale, presă pentru a afla ce părere au utilizatorii despre anumite produse şi servicii, toate acestea pentru a le putea îmbunătăţi.

Deocamdată, programul nu este atât de performant, încât să detecteze sarcasmul în orice situaţie. În anumite cazuri, lumea foloseşte expresii pe care un computer le cataloghează drept pozitive, însă ele sunt folosite pentru a exprima o opinie negativă. Richard May, unul dintre directorii de la Spotter, explica cum, spre exemplu, dacă cineva publică un post în care îi „mulţumeşte” unei companii aeriene pentru faptul că zborul său a ajuns cu întârziere, este clar că este vorba despre sarcasm şi ironie.

Aceste programe sunt susţinute de unii care cred că pot contribui pozitiv la îmbunătăţirea imaginii sau la siguranţa statului, dar criticate de alţii, care văd în acestea încă o metodă de control a activităţilor pe internet.