Japonezii inventează smalţul dentar artificial

103

Cercetătorii japonezi au inventat o tehnologie deja brevetată în Japonia şi Coreea de Sud, prin care dinţii pot fi protejaţi de bacterii şi orice fel de factori externi dăunători.

Echipa condusă de Shigeki Hontsu de la Universitatea de biologie din Kinki a reuşit să creeze smalţ artificial, o peliculă ultrafină pe bază de hidroxil-apatită, principalul component mineral din smalţul dentar şi care se fixează pe dinte pentru a-l proteja.

Conform lui Hontsu, aceasta este prima astfel de peliculă din lume şi ei au inventat-o cu scopul de a repara smalţul avariat, relatează AFP.

„Când aşezi această peliculă peste un dinte, ea devine invizibilă. Abia poate fi văzută cu ajutorul unei lămpi", a spus savantul nipon.

Oricât de avansată este această tehnologie, cercetătorii cred că vor mai trece câţiva ani până când va intra în cabintele stomatologice. Deocamdată trebuie realizate teste pe animale şi găsită o altă metodă de fixare, deoarece în prezent durează aproximativ o zi pentru ca pelicula să adere la dinte. Cu toatea astea, tehnologia a fost deja brevetată în Japonia şi în Coreea de Sud şi este pe cale de a fi omologată şi în Statele Unite, China şi Europa, notează Gândul.