Motivul pentru care munca ucide

157

Un loc de muncă stresant poate conduce la creşterea nivelului de colesterol din organism şi poate provoca boli de inimă ce se pot dovedi fatale, arată un studiu spaniel, citat de Daily Mail.

Oamenii de ştiinţă de la Spitalul Virgen de la Victoria din Malaga, împreună cu cei de la Universitatea Santiago de Compostela au analizat legătura dintre stresul cauzat de job şi modul în care anumiţi parametrii, asociaţi cu acizii graşi, sunt metabolizaţi în organism. Studiul a urmărit starea de sănătate a peste 90.000 de pacienţi care au un loc de muncă şi care au efectuat controale medicale.

Astfel, persoanele care sufereau de stres provocat de activitatea de la serviciu au înregistrat un nivel mare de „colesterol rău" şi, în acelaşi timp, erau predispuşi la apariţia blocajelor arteriale.

Carlos Catalina, psiholog şi expert în problemele legate de stresul la locul de muncă, susţine că 8,7% dintre participanţi susţin că au experimentat în ultimele 12 luni dificultăţi la locul de muncă. Aceştia prezintă un risc crescut de dezvoltare a dislipidemiei. Iar aceasta contribuie la creşterea colesterolului total, a „colesterolului rău" (LDL) şi a nivelului de trigliceride. Acest lucru favorizează scăderea nivelului de „colesterol bun" (HDL).

Una din explicaţiile oferite de dr. Catalina cu privire la riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare pe fondul stresului de la muncă este legat de schimbările profilului nostru lipidic. Acest lucru conduce la acumularea, rigidizarea şi chiar blocarea arterelor.

Stresul determină, de asemenea, producerea unei cantităţi mai mari de energie, sub formă de acizi graşi şi glucoză. Pentru ca acestea să fie transportate în ţesuturile corpului, ficatul trebuie să secrete o cantitate mai mare de „colesterol rău".

Cercetările anterioare au arătat că riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare produse pe fondul stresului emoţional sunt rezultatul obiceiurilor nesănătoase, precum fumatul sau un stil de viaţă nesănătos, sedentar.