Noua vedetă a geneticii: mărul care nu se înnegreşte

413

O companie necunoscută, Okanagan Specialty Fruits, a realizat în laborator un măr care nu se oxidează după ce este tăiat sau dacă este lovit.

Compania a reuşit să adauge în AND-ul mărului o genă naturală, tot de măr, care face ca mărul să nu se înnegrească din cauza oxidării timp de 16-21 de zile. Potrivit reprezentanţilor companiei, realizarea lor are numeroase beneficii. Între acestea se numără un profit mai mare pentru producătorii de mere (prin comercializarea merelor tăiate felii – mai atrăgătoare pentru cumpărători) şi un consum mai mare la nivel de consumator (care consumă anual cu 1,5 kg mai puţine mere decât în urmă cu 20 de ani).

Dezavantajele pe care le enumeră criticii acestui soi de măr modificat genetic depăşesc avantajele pe care le subliniază compania. Mai întâi, reprezentanţii producătorilor de mere din SUA sunt îngrijoraţi de faptul că un asemenea măr ar ridica semne de întrebare legate de calitatea nutriţională a unui măr. Aceştia se întreabă cât de bun de consumat mai este un măr după trei săptămâni de la culegere, în condiţiile în care unul natural ar fi deja putrezit. Consumatorii ar cumpăra mere care arată bine, dar care nu mai au nutrienţii necesari.

Alte voci din industria producătoare de mere consideră că nu era nevoie de o asemenea mutaţie genetică, deoarece împiedicarea oxidării alimentelor proaspete se face simplu, cu câţiva stropi de suc de lămâie – vitamina C este un oxidant foarte bun.

Alţi critici afirmă că mărul este primul pas pentru ca fructele să devină un produs industrial. Deşi americanii consumă alimente modificate genetic încă de la începutul anilor 90, majoritatea acestor produse au fost produse prelucrate, nu proaspete. Acum, există riscul ca merele să fie ambulate şi să nu mai fie vândute la standurile de produse proaspete.

Consumatorii nu sunt încă decişi dacă îşi doresc mere naturale sau modificate genetic. Un sondaj de opinie realizat anul trecut de compania Okanagan a relevat că 60% dintre respondenţi preferă mereu care nu se înnegresc prin oxidare. Un studiu recent arată însă că 70% dintre canadienii chestionaţi nu sunt de acord cu modificarea genetică a mărului.