O femeie percepe 99 de milioane de culori în plus faţă de un om obișnuit

106

Anumite persoane pot percepe milioane de culori care, pentru cei mai mulţi dintre noi, rămân invizibile. Un om de știinţă bitanic a descoperit o astfel de persoană înzestrată cu o abilitate extraordinară de vedere.

 Capacitatea noastră de a vedea culori provine din celulele ochilori noştri numite conuri. Aceste celule sunt de 3 feluri și fiecare reacţionează la diferite lungimi de undă ale luminii. În fiecare clipă în care ochii noştrii sunt deschiși, conurile transmit mesaje către creier. Ulterior acesta combină semnalele pentru a produce ceea ce noi percepem drept culoare.

 Vederea este un proces complex, însă calculul de culoare este extrem de simplu. Fiecare con oferă capacitatea de a distinge o sută de nuanţe, astfel că numărul total de combinaţii pe care le poate face ochiul unui om obișnuit este de maxim 1003, sau un milion.

Cei mai mulţi oameni au trei tipuri de conuri, şi sunt descriși ca fiind „tricromatici". Persoanele „dicromatice" sunt cele care nu pot percepe culorile, având doar două tipuri de conuri. Există și excepţii, și anume, persoanele dotate cu patru conuri: „tetracromaticii".

Împreună cu echipa sa, neurologul Gabriele Jordan a descoperit, după aproape două decenii de căutare, mai multe persoane tetracromatice, relatează Discover Magazine. Doar una a reușit să treacă testul de verificare, care a inclus prezentarea a trei cercuri colorate, cu o diferenţă pe care numai un tetracromat ar fi putut să o detecteze. Această femeie – care a fost identificată ca subiectul cDa29 – lucrează ca medic în nordul Angliei și este prima persoană identificată de oamenii de știinţă drept tetracromată.