O echipă de astronomi de la NASA a anunţat ieri descoperirea, cu ajutorul telescopului Kepler, a unei noi exoplanete, probabil cea mai asemănătoare Pământului dintre cele descoperite până acum.
La începutul anului trecut, NASA făcea cunoscută descoperirea a peste 700 de corpuri celeste în afara sistemului solar, datorită telescopului Kepler, dar niciunul nu semăna cu Pământul în ceea ce priveşte mărimea. Exoplaneta a cărei descoperire a fost anunţată ieri, 23 iulie, numită Kepler-452b, este prima planetă cu o mărime asemănătoare Terrei şi se găseşte pe orbita unei stele asemănătoare Soarelui, potrivit BBC.
Kepler-452b este cu 60% mai mare decât Terra, motiv pentru care forţa de gravitaţie este de două ori mai mare, și se află la o distanţă de 1.400 de ani-lumină faţă de aceasta, în constelaţia Cygnus, notează elpais.com. Potrivit astronomilor, planeta aceasta ar putea fi locuibilă, este rocoasă, atmosfera este mai densă, are un număr considerabil de vulcani activi, face ocolul în jurul stelei ei în 385 de zile, este cu 4% mai masivă şi cu 10% mai strălucitoare decât Pământul. Dat fiind faptul că se află în zona locuibilă a stelei ei, temperatura este cea optimă pentru a păstra apa în formă lichidă, ceea ce înseamnă că ar putea exista sau ar putea susţine viaţă pe ea. Conform estimărilor oamenilor de ştiinţă, această planetă este mult mai „bătrână” decât Pământul.
„Această descoperire ne apropie mai mult de descoperirea unei Terre 2.0 (…) şi, până în prezent, este cea mai asemănătoare planetă Pământului”, declară John Grunsfeld, de la NASA. Planeta Kepler-452b este exoplaneta numărul 1.030 similară Pământului, însă ceea ce face diferenţa de data aceasta este faptul că steaua în jurul căreia orbitează este asemănătoare Soarelui, deşi mai mică şi mai „rece” decât acesta, punctează elmundo.es.
Misiunea Kepler a fost lansată în anul 2009 şi a urmărit până în prezent peste 150.000 de stele, în căutarea eventualelor planete. Dintre cele 4.661 de planete catalogate de Kepler, 1.028 au fost confirmate, dintre acestea 11 fiind confirmate drept exoplanete, aproximativ de două ori mai mici decât Terra, în zona locuibilă a stelelor aferente, notează The Guardian.
Vestea acestei descoperiri coincide ca moment cu cel în care se împlinesc 20 de ani de când s-a demonstrat că există şi alţi sori, cu planetele lor. În anul 2017, NASA prevede lansarea unei noi misiuni, care să cerceteze cel mai apropiat sistem solar al exoplanetelor. Grunsfeld speră ca tehnologia din ce în ce mai avansată, telescoapele şi sateliţii să-i ajute să întocmească prima hartă a unei planete asemănătoare Pământului. Pentru profesorul Didier Queloz, această descoperire este „doar începutul unei călătorii lungi”. Pentru Grunsfeld şi echipa de astronomi, se ridică următoarele întrebări fără răspuns, încă: „Încotro ne îndreptăm noi, oamenii?”, „Suntem singuri în univers?”