Prof. Higgs : „Nu-i mai spuneţi bosonului «particula lui Dumnezeu» ”

323

Profesorul Peter Higgs, omul de ştiinţă care a postulat existenţa bosonului Higgs, nu este de acord cu supranumele „particula lui Dumnezeu" şi le cere oamenilor să nu mai folosească această sintagmă.

Peter Higgs este cel care a elaborat teoria particulei subatomice ce explică de ce lucrurile au masă şi care astăzi îi poartă numele. El solicită tuturor să nu se mai refere la „bosonul Higgs" cu sintagma „particula lui Dumnezeu". Ca ateu, Higgs este convins că Dumnezeu nu există. Prin urmare, fizicianul nu crede că bosonul, atât de important în existenţa universului, este creaţia unui Dumnezeu, notează descopera.ro.

Sintagma a fost folosită pentru prima oară de către Leon Lederman, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, şi de Dick Teresi, un scriitor specializat în ştiinţă, pentru că „acest boson este atât de important pentru fizică astăzi, atât de crucial pentru înţelegerea structurii materiei, şi totodată atât de greu de găsit, încât i-am dat numele de «particula lui Dumnezeu»“, după spusele lor. Iniţial, au intenţionat sa îl supranumească „particula naibii" (Goddamn particle), pentru cât de greu se găseşte, însă editura nu le-a permis acest lucru, drept pentru care l-au numit „particula lui Dumnezeu" (God particle).