S-a inventat căpşuna cu o doză dublă de antioxidanţi

97

Cercetătorii au reuşit să cultive o nouă specie de căpşuni, despre care spun că are de două ori mai multe fitochimicale. Aceste substanţe care se formează în mod natural în plante au efecte antioxidante, ajută la detoxifierea organismului, stimulează sistemul imunitar, reglează metabolismul hormonilor şi sunt antibacteriale şi antivirale.

Conform studiului realizat de către cercetătorii de la Universitatea Queensland şi publicat în Journal of Science of Food and Agriculture, s-a reuşit cultivarea unui tip de căpşune care are nivelul de antocianini (antioxidanţi care protejează inima, protejează creierul împotriva declinului mental şi ajută împotriva cancerului) de două ori mai mare decât la tipurile comerciale.

Noul tip identificat nu este încă gata pentru a fi comercializat, dar reprezintă o speranţă pentru cultivarea fructelor modificate în aşa fel încât să aibă mai multe proprietăţi nutritive. Programul de agricultură din Queensland se mândreşte cu dezvoltarea mai multor tipuri de căpşuni, potrivite pentru agricultorii locali, dintre care specia Rubygem este cea mai cunoscută, 3 milioane de plante producând fructe în fiecare an, conform Futurity.