Ştiinţa anului 2013 surprinsă în cele mai cool 6 gif-uri

56

Dacă o imagine valorează o mie de cuvinte, atunci se poate spune pe drept cuvânt că un GIF (scurte animaţii realizate dintr-o serie de fotografii) valorează un milion. Iar atunci când gif-ul reprezintă minuni ale ştiinţei, imagini nemaivăzute, atunci este cu atât mai impresionant.

În ultimii ani, laboratorul de la Universitatea din Illinois a adus în prim-plan invenţii suprinzătoare, de la baterii care se puteau deforma elastic la aparate electronice minuscule care pot fi introduse sub piele. Anul acesta însă, laboratorul a adus în prim-plan circuitele electrice care se dizolvă complet. Invenţia poate să fie folositoare după ce acestea nu mai sunt de folos.

O altă imagine extrem de interesantă a fost cea a unei explozii solare, filmată de NASA în luna februarie.

Mult mai aşteptată a fost căderea picăturii de smoală, un experiment ştiinţific care a început în 1944 la Colegiul Trinity de fizicianul Ernest Walton. Din nefericire, acesta a decedat înainte să vadă căderea unei picături din acest material foarte vâscos. Dar evenimentul a fost surprins în iulie.

Un alt eveniment surprinzător al anului a fost pătrunderea meteoritului Chelyabinsk, de 12.000 de tone, în atmosfera Pământului. Bucăţi din meteorit au distrus aproximativ 7.200 de clădiri şi au rănit circa 1.500 de persoane.

Chiar dacă ştiinţa nu este întotdeauna pentru oameni cool, astronautul canadian Chris Hadfield a devenit foarte cunoscut în social media după ce a încercat să arate cum poate fi stoarsă de apă o cârpă în spaţiu. În luna aprilie, ca răspuns la o întrebare pusă de câţiva liceeni, Hadfield a filmat încercarea de a stoarce apă dintr-o cârpă. Şi rezultatul nu a fost unul prea uşor de obţinut.

Curioşii au mai beneficiat de o filmare, ce arăta descompunerea unui ananas. În decurs de două luni, o jumătate de ananas devine o masă de mucegai, sub acţiunea bacteriilor, a ciupercilor şi a furnicilor.