Răzvan este specialist în Electronică și Telecomunicaţii, iar Fredrik este absolvent de Geografie și pasionat de GIS (sistemele informatice geografice). Împreună sunt FaTHER, un start-up care lucrează astăzi cu motoarele pornite iniţial de o finanţare europeană pentru lansarea unui dispozitiv de ghidare a nevăzătorilor. Invenţia lor integrează informaţii obţinute prin GPS și le transmite utilizatorului într-o manieră senzorială – prin vibraţii.

Sistemul pe care l-au gândit băieţii are la bază o aplicaţie pentru telefonul mobil, care urmărește o rută prestabilită și comunică informaţii legate de traseu către un dispozitiv aplicat unuia dintre obiectele folosite zilniv de utilizator (o brăţară/bastonul alb al nevăzătorului). Însă pentru a afla mai multe, direct de la sursă, am stat de vorbă cu Răzvan și Fredrik, care au fost bucuroși să ne spună despre proiectul lor.

Semnele timpului: Căruia dintre voi doi i-a venit ideea acestui dispozitiv?

Răzvan: Ideea a pornit de la nevoia mea de a putea vizita un oraș fără să fiu nevoit să mă uit mereu pe hărţile de pe telefon. Vorbeam cu Fredrik despre cât de incomod este să stai să verifici constant harta și ne-am gândit amândoi că unii oameni, chiar dacă ar vrea să se uite pe hărţi, nu au cum, fiindcă nu își pot folosi deloc simţul vizual. Apoi am realizat că, pentru aceștia, ar fi benefică o funcţie a hărţii, care să suplinească simţul vizual – de exemplu, o vibraţie. Și așa ne-a venit ideea să creăm un mâner inteligent pentru bastonul nevăzătorilor, care să îi direcţioneze prin vibraţii la schimbarea direcţiei de deplasare și care să cuprindă, eventual, și un buton de panică. Și l-am numit noi „Feel The Route”.

Fredrik: M-am alăturat lui Răzvan în proiect, fiindcă am crezut în idee și în șansa noastră de a realiza ceva util pentru persoanele care nu-și permit „luxul” de a se deplasa fără un însoţitor.

ST: Cum funcţionează mai exact, dispozitivul vostru?

Răzvan: Conceptul Feel The Route presupune ghidarea, în mediul urban, a nevăzătorilor, apelând la funcţia lor senzorială, dar și atenţionarea aparţinătorilor în cazul în care se întâmplă vreun eveniment nedorit. Principalul lui avantaj este acela că poate fi integrat în orice obiect de uz zilnic al unei persoane datorită dimensiunii reduse (~3.5cm). În cazul de faţă, poate fi montat pe bastonul alb al nevăzătorilor, cel pe care îl folosesc atunci când se deplasează. Apoi, prin intermediul butonului de panică, nevăzătorul poate comunica situaţiile neprevăzute apropiaţilor săi. Ne-am asigurat că cineva va răspunde în mod cert într-o situaţie de panică, programând opţiunile aplicaţiei astfel încât membrii grupului suport al utilizatorului să poată comunica între ei și să stabilească cine, ce face.

ST: Totuși, nu e riscant de folosit acest dispozitiv, câtă vreme se bazează pe sistemul GPS care dă uneori rateuri?

Fredrik: În etapele lansării (Alpha și Beta) vom testa obligatoriu și amănunţit dispozitivul. Aceste teste ne vor spune cât de fiabil și eficient este Feel The Route. Vom avea informaţii și despre rata greșelilor de poziţionare și despre gradul de acurateţe a indicaţiilor. Pe măsură ce vom analiza rezultatele vom luat decizile în favoarea utilizatorului.

ST: Când va fi disponibil dispozitivul și cât va costa?

Răzvan: Momentan investim resurse personale în continuarea proiectului și lucrurile avansează ceva mai greu, dar în curand vom lansa o campanie de strângere de fonduri pe platforma CrestemIdei.ro. Dacă campania va fi un succes, estimăm terminarea prototipului în aproximativ 4-6 luni de zile. Dupa această etapă, va mai dura cam 1 an până la lansarea ca produs pe piaţă.

ST: Mai aveţi nevoie de finanţare? Pentru ce?

Fredrik: Am cheltuit deja aproximativ 10.000 de euro pentru realizarea aplicaţiilor care asigură funcţionalitatea dispozitivului, și pentru promovarea lui. Practic, cu această sumă am dus dispozitivul în faza de testare Alpha. Însă pentru a-l finaliza și a-l lansa ca produs finit ar mai fi probabil nevoie de o sumă similară. Suma aceasta ne este necesară pentru dezvoltarea și optimizarea modulului hardware. Deocamdată avem dezvoltată doar partea software.

ST: În ce moduri primiţi sprijin din partea Asociaţiei Nevăzătorilor?

Fredrik: Ei ne sprijină în demersul acestui proiect prin intermediul filialei interjudeţeane București. Filiala ne asigură un grup ţintă pentru testarea prototipului, și totodată promovarea produsului.

Răzvan și Fredrik mai au așadar destul de muncă pentru finalizarea proiectului lor. Cei interesaţi le pot urmări parcursul pe site-ul lor: father.guide.

Foto: FaTHER/ Facebook