Aproape de găsirea unui leac pentru orbire

731

Experţii de la Advanced Cell Technology au mai făcut un pas important în dezvoltarea unui tratament care să inverseze procesul de orbire, după ce au demonstrat că terapia lor, bazată pe celule stem embrionare, poate fi aplicată în siguranţă pe oameni, scrie MIT Technology Review.

Tratamentul folosește celule ale epiteliului pigmentar al retinei (RPE), crescute din celule stem embrionare. Celulele RPE joacă un rol important pentru vedere, deoarece acestea sprijină fotoreceptorii, responsabili pentru receptarea luminii și transmiterea informaţiei mai departe, către creier. Procedura presupune detașarea retinei pacientului. Sub aceasta sunt injectaţi apoi circa 150 de microlitri de RPE.

Progresele făcute până în prezent de cercetători în urma demersului sunt promiţătoare. Momentan, nu au fost publicate rezultatele complete obţinute în cadrul experimentelor, însă, anul trecut, reprezentanţii Advanced Cell au anunţat că unul dintre voluntarii care iau parte la studiu și-a îmbunătăţit vederea semnificativ. Despre acest pacient s-a constatat anterior că era orb, notează MIT Technology Review.

Experţii urmează să testeze eficienţa metodei pe pacienţi cu boala Stargardt și cu degenerare maculară cauzată de înaintarea în vârstă. Dacă se va dovedi pe viitor atât sigur, cât și eficient, tratamentul ar putea reda speranţa a milioane de oameni a căror vedere a fost afectată în urma procesului de îmbătrânire.

Anterior, un alt grup de experţi a folosit celule stem în scopul dezvoltării unui leac împotriva orbirii. Experţii au implantat aceste celule unor șoareci orbi, pentru a crea fotoreceptorii din retină. Testele au fost efectuate cu succes, însă eficacitatea tratamentului s-a dovedit a fi scăzută: din 200.000 de celule stem transplantate, doar 1.000 s-au transformat într-o parte funcţională a retinei.

De asemenea, și cercetătorii de la Universitata Oxford au creat o terapie genică retinală, în scopul dezvoltării unei metode de tratare a orbirii. Metoda a fost testată pe pacienţi care sufereau de Choroideremia, o boală genetică ereditară rară care slăbește vederea în timp. Rezultatele obţinute în urma testelor au fost impresionante: tratamentul a condus la îmbunătăţirea semnificativă a vederii în cazul a doi pacienţi din cei șase. Cei doi sufereau și de o formă avansată a bolii. Și în cazul celorlalţi patru au fost înregistrate progrese importante, însă experţii punctează că boala acestora se afla într-un stadiu incipient.

 

Foto: stockvault.net