Inventarea bateriei Litiu-ion (Li-ion) nu a atras niciun Premiu Nobel, însă, în lipsa ei, astăzi nu ne-am putea bucura de o întreagă armată de dispozitive electronice, precum telefoane mobile, tablete și laptopuri. Inventatorul ei, John Bannister Goodenough, avea 57 de ani când a pus la punct sistemul care a dat naștere bateriei portabile. Acum, la 92 de ani, are o idee nouă despre cum să o îmbunătăţească.

În reportajul dedicat lui Goodenough, Quartz  descrie un matematician și fizician care a crescut practic orfan. Se pare că părinţii lui aveau o relaţie dezastruoasă atât între ei, cât și cu copiii (Goodenough a fost al doilea copil). Se pare că mama sa nu a dorit să îl aibă și a păstrat întotdeauna o distanţă între ei. La 12 ani, Goodenough a fost trimis la o școală privată cu internat și, de atunci, nu prea a mai auzit nimic din partea părinţilor. Se pare că mama i-ar fi scris o singură dată. În autobiografia sa, Goodenough vorbește despre mai multe influenţe, din partea fraţilor, a unei menajere, a unor vecini și chiar a unui câine, ignorând părinţii, care au avut doar un rol biologic în viaţa lui.

La școala unde fusese trimis, Goodenough nu putea să citească sau să înţeleagă lecţiile, pentru că era dislexic. În schimb, era preocupat să exploreze pădurea, să studieze plantele și animalele. Într-un final însă, lucrurile s-au aranjat. A câștigat o bursă de ajutor social la Yale, de unde a absolvit summa cum laude în matematică. În ciuda greutăţilor copilăriei, Goodenough a devenit un adult sigur pe sine, cald și amuzant, scrie Quartz.

În prezent, la 92 de ani, Goodenough merge în fiecare zi la birou, în cadrul Universităţii Statului Texas din Austin, unde încearcă să termine ce a început. La 35 de ani de la invenţia sa, mașinile electrice tot nu pot să concureze la preţ cu cele care merg pe combustibil fosil, energia solară sau eoliană nu poate fi stocată, clima este din ce în ce mai caldă și mai instabilă și, deși preţul la petrol a scăzut, va veni și vremea în care va crește din nou.

Pe scurt, lumea are nevoie de o superbaterie. Ori asta, ori „vom avea războaie peste războaie, luptându-ne pe ultimele rezerve și schimbarea climei va fi peste capacităţile noastre de gestionare”, spune Goodenough. Vestea bună ar fi că inventatorul mai are o idee, la care lucrează în prezent cu o echipă de asistenţi. „Vreau să rezolv problema înainte de a preda armele. Nu am decât 92 de ani. Încă mai am destul timp”, spune el râzând cu poftă.

Foto: captură Youtube