Diana Roman (29 de ani) și soţul ei și-au dorit foarte mult un copil. Atât de mult, încât 5 ani de zile au tot sperat să își împlinească acest vis care părea să nu se mai realizeze. Până de curând, când Diana a primit vestea așteptată. Odată cu ea însă, a primit și un diagnostic crunt: cancer de col uterin.

Medicii care o îngrijeau i-au recomandat Dianei să renunţe la copil. Cancerul de col uterin poate fi vindecat printr-o operaţie de histerectomie, care presupune extirparea tumorii/tumorilor împreună cu tot aparatul reproducător al femeii (uter, trompe, ovare). Însă Diana nu a acceptat această opţiune. I-a spus medicului ei curant că își dorește foarte mult copilul. „Dorinţa mea cea mai mare este să fim bine, și eu, și copilul.”

„S-au salvat unul pe celălalt”, spuneau jurnaliștii PRO TV, pentru că, dacă Diana nu ar fi rămas însărcinată, nu ar fi aflat atât de timpuriu de boală, într-un stadiu operabil.

Cel care a făcut posibil ca și Diana să poată salva viaţa copilului care a salvat-o pe a ei este conf. univ. dr. Petre Brătilă, directorul medical al reţelei private de sănătate Regina Maria. „Medicul cu mâini de aur”, cum îl numea altă pacientă.

Dr. Brătilă s-a oferit să o opereze pro bono pe Diana, el efectuând marţi, pentru prima dată în România, o intervenţie de tratament conservator pentru cancerul de col uterin în timpul sarcinii.

Potrivit medicului Petre Brătilă, prin operaţia de tratament conservator al cancerului de col uterin li se oferă femeilor șansa nu numai de a conserva funcţia reproductivă, dar și de a păstra o sarcină în evoluţie, care poate fi dusă cu succes la termen.

„Tehnica pe care am folosit-o se numește trachelectomie, sau procedura de tratament conservator al cancerului de col uterin, și este indicată doar în cazuri atent selecţionate: în formele incipiente de boală, în care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin (stadiile I A și I B) și în care ganglionii pelvici nu sunt invadaţi de celulele canceroase”, a explicat medicul, potrivit unui comunicat de presă.

Cazul Dianei nu este singurul caz de pionierat tratat de medicul român la noi în ţară. În urmă cu 4 ani, prof. Brătilă efectua o altă intervenţie chirurgicală în premieră în ţara noastră, ajutând o femeie operată de cancer de col uterin să aducă pe lume o fetiţă, prin operaţie cezariană.

Petre Brătilă este unul dintre puţinii medici din Europa care au efectuat peste 3.000 de intervenţii tip histerectomie minim invazivă, iar rata de succes a intervenţiilor sale fost de 98%.