Chiar și fără muzica cinematică ce însoţește trailerul filmului „Concussion”, povestea medicului Bennet Omalu rămâne spectaculoasă, așa cum modestia cu care vorbește acesta rămâne, paradoxal, spectaculoasă.

Personajul principal din „Concussion”, dr. Bennet Omalu, este un patolog criminalist nigeriano-american care a descoperit devastatoarele efecte pe care practicarea fotbalului american le are asupra creierelor jucătorilor profesioniști.

Studiind creierul unui fost jucător decedat la doar 50 de ani în urma unui atac de cord, medicul a urmărit să afle dacă există indicii de modificare a creierului care să poată explica dramatica schimbare de comportament și stil de viaţă pe care a suferit-o jucătorul, după retragerea din profesie. Jucătorul de fotbal american devenise dintr-un erou naţional un om al străzii, dependent de alcool. La autopsie, medicul a fost iniţial surprins să vadă că creierul jucătorului nu prezintă anomalii, până când un studiu în profunzime l-a ajutat să observe patologii grave care nu puteau fi decât rezultatul loviturilor repetate la cap pe care le-a primit acesta.

A urmat un val de cercetări criminalistice, efectuate după ce și alţi jucători de fotbal au decedat și au putut fi autopsiaţi. Rând pe rând, studiile medicului au revelat o întreagă „panoplie” de jucători cu aceleași simptome și aceleași patologii vizibile doar după decesul lor, ceea ce a dat naștere unui scandal naţional în jurul celui mai iubit sport american, dar mai ales în jurul industriei fatale generate de acesta.

„Encefalopatie traumatică cronică”, așa a numit Omalu boala pe care a descoperit-o și care l-a făcut să primească recunoaștere publică, dar și ameninţări cu moartea. Aflat sub o presiune imensă, Omalu a declarat că ceea ce l-a ajutat să continue demersurile a fost credinţa lui. O credinţă despre care spune că vine la pachet cu dragostea lui pentru știinţă. „Credinţa și știinţa merg împreună”, spunea el într-un interviu pentru Religion News Service. „Ele nu sunt contradictorii. Există o anume umanitate a știinţei. Știinţa caută adevărul. Credinţa caută adevărul. Așa că cele două au un teren comun. Și cred că o comunitate de credinţă poate fi un agent puternic de schimbare, un instrument de informare, educare și iluminare”, a mai spus medicul, înainte să adauge că nu se consideră a fi „împotriva fotbalului”.

https://youtu.be/p17cTTHteY4