Aşa îşi începe Craig Groeschel interviul pentru Christianity Today. Groeschel este unul dintre pastorii cei mai influenţi din SUA şi care a început o serie de prezentări menite să-i ajute pe creştini să facă o detoxifiere a sufletului. Utlterior, prezentările au fost adunate şi publicate într-o carte numită „Detoxifierea sufletului”, apărută la editura Zondervan.

În opinia pastorului, creştinii se mulţumesc să trăiască o viaţă care este mai puţin decât ceea ce doreşte Dumnezeu de la ei. Aceasta se întâmplă din cauza faptului că mass-media ne spun mereu că, pentru a fi fericiţi şi populari, avem nevoie de produse şi servicii. Astfel, ajungem să ascultăm şi să credem minciunile pe care le spune lumea despre noi şi despre ceilalţi şi suntem intoxicaţi cu lucruri care nu ne privesc, dar care ne preocupă mintea şi cu care ne irosim timpul.

Cele patru obiceiuri toxice despre care scrie Groeschel sunt: minciuna personală (adică toate acele explicaţii pe care le avem chiar dinainte de a face ceva rău, pentru a ne linişti conştiinţa), credinţele noastre false (atunci când ne bizuim pe lucruri care nu sunt durabile, ci efemere şi schimbătoare), „limbajul letal” (pe care îl folosim faţă de alţii şi care, de multe ori, aduce întristarea celorlalţi, nu ridicarea şi încurajarea lor) şi păcatele ascunse.

De asemenea, Groeshel scrie şi despre patru emoţii toxice pe care le lăsăm să ne intoxice. Acestea sunt: resentimentul, invidia, mânia şi tema/îngrijorarea. Un stil de viaţă ce încurajează aceste obiceiuri şi emoţii toxice va influenţa pe oricine, la orice nivel.

Cum se face concret detoxifierea

Detoxifierea la care face referire începe cu o relaţie personală cu Dumnezeu, relaţie care să influenţeze fiecare domeniu al vieţii noastre. Această relaţie are puterea să ne schimbe şi ne va face plini de iubire şi de adevăr.

În al doilea rând, consecinţa directă a unei relaţii autentice cu Dumnezeu va reuşi să ne elibereze de eşecurile trecute şi ne va transforma viaţa, fiind plini de speranţă pentru viitor.

În ultimul rând, această relaţie ne va ajuta să trăim pentru lucruri care sunt valoroase şi durabile, nu conduşi de dorinţe egoiste şi materialiste. Aşa cum subliniază pastorul, în lumea de astăzi totul este posibil. Totuşi, nu totul este benefic omului. În dreptul fiecărei decizii, un om care doreşte să-şi detoxifice sufletul ar trebui să se întrebe: este acest lucru benefic pentru mine şi pentru altul? Mă ajută acest comportament să fiu mai bun / altruist / generos sau nu?