Transsexualul: un nou model predat în şcoli?

107

Mai multe şcoli şi grădiniţe din Marea Britanie au primit laude din partea inspectorilor şcolari pentru încurajarea copiilor să nu ţină cont de normele de gen. Copii de patru ani sunt etichetaţi de către educatori drept transsexuali dacă îşi exprimă preferinţa pentru activităţile sexului opus.

Ofsted, în rol de inspectorat şcolar, a lăudat mai multe şcoli şi grădiniţe pentru o atitudine bună faţă de problema aceasta şi pentru că elevii transsexuali sunt „luaţi în serios", relatează The Telegraph.

Şcoala Central Street Infant and Nursery School din West Yorkshire are un program special destinat copiilor transsexuali de la alte şcoli din zonă, să vină să ia parte din activităţile şcolare desfăşurate de ei după terminarea orelor. În acelaşi timp are grijă să se refere la părinţii de acelaşi sex, cu numele preferate „mama Peter şi mama Dan", de exemplu.

O altă şcoală a fost lăudată pentru încurajarea copiilor să adopte un comportament liber de stereotipii de gen, băieţi fiind încurajaţi să se îmbrace în rochii de fetiţe şi să îşi pună bentiţe în păr, scrie Daily Mail.

După Ofset, dovada unei politici bune pentru transsexuali ar fi ca „băieţii să spună bucuroşi că preferă echipa de majorete în locul celei de fotbal," citează Christian Concern.

Experiment eşuat: genul nu se învaţă

Criticii acestei atitudini din ce în ce mai des întâlnite în sistemul de învăţământ britanic notează că se pune presiune în unele cercuri pentru a pune la îndoială genul şi a sugera că diferenţele de gen sunt construite artificial de către societate.

De anul trecut, cele 47 de state membre ale Consiliului European lucrează la o nouă convenţie asupra definiţiei genului sexual, care ar consta din totalitatea rolurilor, comportamentelor, activităţilor şi atributelor pe care o anume societate le consideră adecvate pentru bărbaţi şi femei.

Printre pionierii acestei mişcări se numără şi influenta Asociaţie a Profesorilor din California, care a organizat recent o conferinţă unde a militat pentru renunţarea la diferenţele între sexe în scopul eliberării copiilor de stereotipii de gen.

În 2010 BBC a publicat povestea eşuată a unui băiat care a crescut fetiţă. Din cauza unei operaţii greşite Bruce a rămas fără organele genitale. Părinţii neştiind ce să facă au apelat la un psiholog specializat în transsexualism care i-a sfătuit să îl educe ca și cum ar fi fost fată și să nu îi spună niciodată că, de fapt, el se născuse băiat. Medicul i-a convins pe părinţi că nu biologia, ci educaţia era factorul decisiv în determinarea sexului unei persoane.

La 21 de luni Bruce a devenit Brenda, dar a crescut rebelă şi băieţoasă şi toată lumea la şcoală o lua în derâdere pentru că nu era deloc feminină. La vârsta de 13 ani, odată cu intrarea în pubertate, Brenda a dezvoltat o depresie puternică și avea chiar gânduri de sinucidere. Disperaţi, părinţii au întrerupt vizitele i-au mărturisit Brendei că se născuse băiat.

După o nouă operaţie de schimbare de sex, Brenda a devenit David. Peste câţiva ani s-a căsătorit, însă gândul că experienţa vieţii lui era prezentată ca un caz de succes în lumea medicală, afectând vieţile altor oameni, nu îi putea da pace. În jurul vârstei de 30 de ani, David acum depresiv, se desparte de soţie și își pierde serviciul. La 38 de ani, se sinucide.

Spre ce ne îndreptăm: legea de partea lor

Marea Britanie a adoptat în 2004 Legea Recunoaşterii Genului, prin care statul îmbrăţişează principiul fundamental al ideologiei de gen, ce susţine că genul bărbătesc şi femeiesc nu ar fi altceva decât un construct social, genul nu se identifică cu sexul biologic, ci depinde de opţiunea profund personală a fiecăruia.

Această politică a confuziei poate fi foarte bine ilustrată de cazul Statelor Unite, unde Legea Nondiscriminării în Ocuparea Forţei de Muncă, aflată în curs de adoptare, face din transsexuali, travestiţi şi alte categorii ale identităţii de gen minorităţi sexuale protejate. Astfel, administraţiile locale şi întreprinderile cu cel puţin 15 angajaţi vor fi obligate să nu discrimineze aceste minorităţi în angajarea lor. Ceea ce include şi angajarea profesorilor transsexuali în şcoli, de la cele primare până la universităţi.

Mai mult decât atât, în virtutea unei legi care protejează secretul persoanelor cu dizabilităţi pentru a nu fi discriminate pe piaţa muncii, adevărata identitate a unui transsexual nu poate fi adusă la cunoştinţa părinţilor. Este cazul Şcolii Elementare Foxboro din California unde în 2008 elevii şi părinţii au aflat că profesoara de muzică şi-a făcut o operaţie pentru a deveni bărbat, iar părinţii nu au fost anunţaţi în prealabil pentru a-şi putea retrage copiii din clasă.

Într-un alt caz, elevii de la Liceul Batavia din New York nu au avut posibilitatea în 2006 de a părăsi cursul unui profesor care urma o operaţie de schimbare a sexului pentru a deveni femeie. Părinţilor li s-a refuzat de asemenea posibilitatea de a-şi retrage copiii de la curs, iar acestora li s-a spus că au la dispoziţie 30 de zile pentru a învăţa cum trebuie să se adreseze fostului profesor.

Astfel, legea nu face decât să legitimeze juridic acest fenomen, interzicând orice atitudine de protest.

Niciun articol afișat