Persecuţiile religioase ale Statului Islamic şi antisemitismul din Europa se află în centrul Raportului anual cu privire la situaţia libertăţii religioase în lume.

Raportul pe anul 2014 cu privire la libertatea religioasă în lume, publicat recent de Departamentul de Stat al SUA, acuză actori nonstatali, precum gruparea Stat Islamic, de „persecuţii brutale” asupra minorităţilor religioase din Siria şi Irak.

„În Orientul Mijlociu, în Africa Subsahariană şi în Asia, o serie de actori nonstatali, inclusiv organizaţii teroriste, şi-au propus să distrugă diversitatea religioasă. Membrii diferitelor grupuri religioase au fost afectaţi în mod disproporţionat, suferind deseori în urma tratamentelor dure şi pline de ură ale actorilor nonstatali. În aceste regiuni, intoleranţa religioasă şi ostilitatea, deseori combinate cu nemulţumiri de natură politică, economică şi etnică, au dus în mod frecvent la violenţe. Guvernele au stat deoparte, fie nedorind, fie neputând să acţioneze”, se precizează în raport.

Raportul atrage atenţia şi asupra violenţelor comise de Boko Haram în Nigeria, în Camerun, în Ciad şi în Niger, acolo unde numărul victimelor a fost mai mare decât în cei 5 ani precedenţi împreună.

Antisemitism „made in EU”

Din raport nu lipsesc ţări precum China şi Iran, prezente în toate cele 17 rapoarte anuale ale Departamentului de Stat, însă, spre deosebire de anii trecuţi, apar şi ţări vest-europene precum Franţa şi Germania.

În vara lui 2014, în urma conflictului din fâşia Gaza, ţări precum Franţa şi Germania au fost martore ale unor valuri de antisemitism, unde, „deşi majoritatea incidentelor cu caracter antisemit au constat în special în discursuri marcare de ură şi în profanarea instituţiilor, a monumentelor şi a cimitirelor, unele [incidente] au devenit violente”.

În Franţa s-a consemnat o creştere cu 101% a manifestărilor cu caracter antisemit, faţă de anul 2013. Ca urmare a violenţelor îndreptate împotriva comunităţii evreieşti, care includ persoane bătute şi sinagogi incendiate, numărul evreilor care au părăsit ţara a ajuns la 7.231, în comparaţie cu 3.293 în anul 2013. Au existat, de asemenea, raportate violenţe împotriva martorilor lui Iehova şi cazuri de discriminare a comunităţii musulmane şi a celei catolice.

În Germania, în special vara lui 2014, a fost marcată de discursuri cu caracter antisemit şi acte de vandalism asupra sinagogilor, a moscheilor şi a unei biserici copte. În plus, Biserica Romano-Catolică şi bisericile protestante au avertizat asupra presupuselor pericole reprezentate de grupuri religioase precum Biserica Unificării, Biserica Scientologică, Viaţa Universală şi de cei ce practică meditaţia transcendentală, unii angajatori cerându-le potenţialilor angajaţi să confirme faptul că nu au nicio legătură cu scientologia.

Libertatea religioasă în România

„În România s-au consemnat incidente cu caracter antisemit precum profanarea sinagogilor, predici antisemite ale preoţilor ortodocşi, negarea Holocaustului şi evenimente în onoarea unor foşti lideri pronazişti ai Mişcării Legionare”, se precizează în raport.

Au existat, de asemenea, rapoarte conform cărora clerul ortodox a hărţuit clerul şi credincioşii greco-catolici. În plus, membrii unor minorităţi religioase, precum Biserica Greco-Catolică şi Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea, au menţionat cazuri de preoţi ortodocşi care au interzis înmormântarea enoriaşilor decedaţi în cimitirele confesionale sau publice.

Raportul acordă un spaţiu extins problemei retrocedării proprietăţilor confiscate în perioada comunistă, cele mai multe dintre ele aflându-se în prezent în proprietatea sau în administrarea Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit raportului, „oficialii din cadrul Ambasadei SUA au continuat să îşi exprime preocuparea cu privire la ritmul lent al retrocedării proprietăţilor religioase aparţinând în special Bisericii Greco-Catolice şi bisericilor istorice maghiare”.

Grupurile religioase minoritare menţionează şi favorizarea Bisericii Ortodoxe în mass-media şi diseminarea de informaţii negative referitoare la cultele minoritare, se mai menţionează în raport.

Este menţionat şi premierul Victor Ponta, care a declarat că „efectele celor 10 ani de mandat ai preşedintelui Traian Băsescu au fost «similare cu cele ale regimului nazist din Germania»”. Tot despre premier se menţionează că, în timpul campaniei electorale, a declarat că este român şi ortodox, spre deosebire de contracandidatul său, Klaus Iohannis, etnic german şi membru al Bisericii Evanghelice Luterane.

În raport nu sunt incluse manifestările islamofobe declanşate în urma anunţării, în luna mai, a construirii unei moschei în Bucureşti.

Ambasada SUA discriminează pozitiv cultele minoritare?

Raportul pentru 2014 al Departamentului de Stat al SUA lasă impresia că Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, cea care a oferit informaţiile incluse în raport, discriminează, la rândul ei, pozitiv cultele minoritare. Cineva se poate întreba de ce raportul nu menţionează cazuri de discriminare a credincioşilor ortodocşi, iar poate altcineva ar putea chiar menţiona astfel de cazuri.

Explicaţia cea mai evidentă ar fi faptul că, de cele mai multe ori, minorităţile sunt cele discriminate. Pe de altă parte, pentru redactarea raportului referitor la libertate religioasă pe care îl trimite, la rândul său, Departamentului de Stat, Ambasada Statelor Unite foloseşte cazurile care îi sunt aduse, într-un fel sau altul, în atenţie. Înainte de redactarea raportului, Ambasada SUA le oferă tuturor cultelor, asociaţiilor religioase, organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului şi altor grupuri interesate ocazia de a transmite rapoarte referitoare la cazuri de încălcare a libertăţii religioase cu care s-au confruntat sau care le-au fost comunicate. Astfel, toate entităţile interesate, inclusiv biserica majoritară, au ocazia să consemneze astfel de cazuri.