Am pierdut războiul. Este ca și cum o bombă atomică ar fi lovit Brazilia” – o afirmaţie sumbră a guvernatorului statului Espírito Santo, care rezumă criza în care se află ţara. Sistemul sanitar brazilian se confruntă cu o criză fără precedent, în timp ce o nouă variantă a SARS-CoV-2 alimentează o creștere record a cazurilor de COVID-19.

Descoperă colecţia de analize ST pe tema COVID-19

Brazilia s-a trezit într-un nou scenariu de coșmar, unul care sfidează așteptările experţilor cu privire la modul în care imunitatea de turmă intervine în traiectoria pandemiei, arată o analiză a ziarului The Atlantic. O comunitate poate fi protejată dacă aproximativ 70% dintre membrii săi au deja imunitate, afirma anul trecut medicul Anthony Fauci, directorul Institutului National al SUA pentru Alergii si Boli Infecţioase. Totuși, în Manaus, capitala statului Amazonas, unde aproximativ 76% dintre locuitori dezvoltaseră anticorpi în noiembrie, al doilea val de pandemie a adus o creștere dramatică a numărului de cazur de COVID-19, dar și de decese, începând cu luna ianuarie.

Ceea ce se întâmplă în Brazilia, ţara cu al doilea cel mai mare bilanţ de decese din lume, după cel al Statelor Unite, reprezintă o ameninţare și pentru celelalte state, a declarat directorul OMS pentru situaţii de urgenţă sanitară, Michael Ryan, avertizând că acum nu este timpul pentru o relaxare a măsurilor de siguranţă.

COVID-19, criza care scufundă Brazilia

În timp ce multe dintre statele lovite puternic de pandemie par să controleze destul de bine situaţia sau chiar să facă mici pași spre normalitate, Brazilia, deja foarte afectată de primul val, pare să intre în cea mai sumbră fază a pandemiei.

La începutul anului, în statul São Paulo, se înregistra un deces la fiecare 6 minute, potrivit coordonatorului celulei de luptă împotriva noului coronavirus, Joao Gabbardo.

În ultima săptămână din februarie, media zilnică a deceselor provocate de COVID-19 la nivel naţional ajunsese la 1.208, dar la 3 martie ţara a atins cel mai mare număr de morţi înregistrat într-o singură zi: peste 1.900.

Fostul ministru al sănătăţii, Luiz Henrique Mandetta, a declarat recent că întreaga ţară riscă să ajungă în situaţia orașului Manaus. În luna ianuarie, spitalele din Manaus (orașul unde a fost identificată pentru prima dată varianta braziliană a SARS-CoV-2, P.1) au fost martore ale unor scene „dramatice”, după ce au rămas fără oxigen, personalul medical încercând să menţină în viaţă pacienţii cu COVID-19 prin ventilaţie mecanică. Medicul Antonio Souza povestește că este încă bântuit de chipurile terifiate ale colegilor și rudelor pacienţilor săi atunci când s-a răspândit vestea că spitalul la care lucra a epuizat rezervele de oxigen. Souza a fost nevoit să își sedeze un pacient rămas fără oxigen, pentru a-l cruţa de o moarte agonizantă, și spune că niciun medic nu ar trebui să ajungă într-o asemenea situaţie.

Secţiile de terapie intensivă din 17 state (din cele 26 care formează Brazilia) sunt ocupate aproape la capacitate maximă, în timp ce Brasilia, capitala ţării, și alte 6 state nu mai au paturi libere la Terapie intensivă. Sistemele de sănătate publice și private se prăbușesc în mai multe state, iar această situaţie ar putea deveni familiară în curând fiecărei regiuni a ţării, a avertizat consiliul naţional al secretarilor de stat din domeniul sănătăţii. La rândul său, neurologul Miguel Nicolelis, de la Universitatea Duke, a vorbit despre situaţia critică a sistemului de sănătate din São Paulo, stat care se bucură de cea mai mare infrastructură medicală din ţară. Spitalele refuză să preia pacienţi în stare gravă, pentru că nu mai există paturi libere în secţiile de Terapie intensivă, așa că oameni răniţi în accidente de mașină sau cu diferite urgenţe medicale ajung să moară în ambulanţe sau chiar pe stradă.

„E ca și cum am fi în Stalingrad, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, povestește Nicolelis, care s-a întors de un an de zile în Brazilia, pentru a-și îngriji mama.

Medicul spune că este martor neputincios la moartea rudelor, prietenilor, vecinilor și că toate carantinele aplicate doar la nivel local nu reușesc să producă efecte, epidemia devenind aproape incontrolabilă.

Când lipsa măsurilor antiepidemice se suprapune cu variante noi ale SARS-CoV-2

Brazilia a gestionat greșit pandemia, spun specialiștii, iar aici ar trebui căutată una dintre cauzele principale ale crizei actuale.

Președintele Bolsonaro a criticat constant carantina și distanţarea socială, a minimizat pericolul virusului și a promovat în mod repetat o serie de tratamente pe care cercetătorii le-au declarat fără efect, semănând în același timp îndoială cu privire la eficacitatea vaccinurilor.

Recent, Bolsonaro și-a atras o serie de critici interne și externe după ce a declarat că măștile nu împiedică răspândirea noului coronavirus, citând dintr-un studiu german care nu a putut fi identificat și care ar susţine că purtarea măștii dăunează copiilor, cauzând dureri de cap, dificultăţi de concentrare și un nivel scăzut de fericire.

america-latina-pandemia-poate-inversa-progresul-economic-din-ultimele-doua-decenii_exp

Citește și: America Latină: Pandemia poate inversa progresul economic din ultimele două decenii

Pe de altă parte, înmulţirea cazurilor de COVID-19 are legătură cu apariţia unor noi variante ale SARS-CoV-2, care par să fie cu mult mai contagioase. Varianta cunoscută sub numele de P.1 este de 1,4 până la 2,2 ori mai contagioasă decât variantele cunoscute, după cum arată primele rezultate ale unui studiu efectuat de cercetători de la Universitatea Oxford și Universitatea din São Paulo. Mai grav încă, studiul sugerează că reinfectarea cu SARS-CoV-2 nu mai reprezintă o raritate, așa cum s-a întâmplat în primele faze ale pandemiei: între 25% și 61% dintre anticorpii de după infectarea cu alte variante ale SARS-CoV-2 nu funcţionează împotriva variantei P.1. Se crede că noua variantă este responsabilă de creșterea alarmantă a numărului de infectări și de reinfectări din orașul Manaus. De altfel, la sfârșitul lunii februarie, oficialii din domeniul sănătăţii au raportat cazuri de infectare cu varianta P.1 în 21 din cele 26 de state braziliene.

Brazilia a avut un start întârziat al vaccinărilor, cauzat de lentoarea cu care oficialii au negociat achiziţia de vaccinuri. Aproximativ 2,6% din populaţie a primit cel puţin o doză de vaccin și abia un sfert din acest procent a primit ambele doze.

Agenţia Naţională de Supraveghere Sanitară (ANVISA) din Brazilia a aprobat utilizarea vaccinului britanic, AstraZeneca, și a celui chinez, CoronaVac. Primele teste de laborator au sugerat că vaccinul fabricat în China ar fi mai puţin eficient împotriva P.1 decât împotriva celorlalte variante.

În penuria de vaccinuri anti-COVID, numeroși politicieni, antreprenori influenţi, avocaţi sau bloggeri cunoscuţi au tras diferite sfori pentru a se vaccina, deși nu au prioritate la imunizare. Un videoclip devenit viral, în care o asistentă introduce acul unei seringi goale în braţul unei nonagenare, a iscat temeri legate de posibilitatea „vaccinărilor false”, care oferă posibilitatea imunizării pentru persoane care încearcă să sară peste rând.

De ce este criza din Brazilia un avertisment pentru noi?

Eșecul Braziliei de a-și pregăti eficient campania de vaccinare stă la baza crizei actuale din ţară, susţine pneumologul Margareth Dalcolmo, de la centrul de cercetare Fiocruz. Brazilia ar trebui să vaccineze cel puţin un milion de oameni pe zi, dar nu există atâtea doze de vaccin, explică Dalcolmo.

La fel ca celelalte variante ale SARS-CoV-2, varianta P.1 a apărut deoarece virusul a circulat necontrolat, pe fondul lipsei măsurii de combatere a răspândirii lui și a atitudinii relaxate faţă de măsurile de protecţie, spune epidemiologul Natalia Pasternak.

Situaţia critică în care se află ţara latino-americană ar trebui să fie un semnal de avertizare pentru alte ţări, punctează cercetătorul în boli infecţioase Ester Sabino, de la Universitatea din São Paulo.

Efortul de a controla pandemia trebuie să fie comun, spune Sabino, explicând că, oricât de bine ar gestiona criza o ţară, dacă în alt colţ de lume apare o variantă nouă, este o chestiune de timp ca ea să se răspândească peste tot.

Potrivit cercetătorilor, ţări foarte populate, precum Brazilia, pot deveni un teren fertil pentru apariţia și răspândirea unor variante care să dea un nou suflu pandemiei. Varianta P.1 circulă deja și în afara graniţelor ţării. Șase cazuri ale variantei P.1 au fost identificate în Marea Britanie, potrivit anunţului făcut pe 28 februarie de oficialii britanici ai sănătăţii. Deși una dintre cele 6 persoane infectate nu a fost încă identificată, căutările s-au restrâns de la întreaga ţară la 379 de gospodării din sud-estul ţării.

Profesorul Ester Sabino spune că este totuși nevoie de mai multe persoane pentru ca Marea Britanie să riște o răspândire puternică a noii variante și că sunt șanse de a gestiona cu bine problema, dacă autorităţile acţionează cu prudenţă. Pe de altă parte, Matt Hancock, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din Marea Britanie, a declarat că se depun eforturi pentru a opri răspândirea noii variante în ţară, dar și pentru a testa modul în care vaccinurile răspund la noile variante și, eventual, de a le actualiza, așa încât să se conserve progresele obţinute.

Primele două cazuri de infectare cu varianta braziliană a SARS-CoV-2 au fost confirmate luni, 8 martie, în România.

Comentând știrea, cercetătorul Octavian Jurma spune că descoperirea este „o surpriză extrem de neplăcută” pentru România, venită în momentul în care abia evaluam impactul tulpinii sud-africane (și în care divizia de cercetare a Grupului MedLife tocmai a anunţat că prevalenţa tulpinii britanice a ajuns la 77% în ultimul lot de probe, faţă de 12%, cât se înregistrase în luna ianuarie). Confirmarea prezenţei variantei P.1 modifică în rău prognoza situaţiei din ţară pe termen mediu, dar și lung, spune cercetătorul. Este nevoie de secvenţierea tuturor probelor pozitive ale persoanelor care intră în ţară, doar că programul naţional de secvenţiere este abia în fază de proiect, în timp ce Uniunea Europeană recomandă o secvenţiere a cel puţin 5% din totalul probelor pozitive.

În ultima sa evaluare, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a stabilit că riscul pe care îl implică pentru Uniunea Europeană noile variante ale SARS-CoV-2 (B.1.1.7, detectată în Marea Britanie, B.1.351, detectată în Africa de Sud, şi P.1, detectată în Brazilia) este „foarte ridicat”, subliniind posibilitatea ca variantele să crească gravitatea bolii și să diminueze eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19.

Printre recomandările ECDC se numără și creșterea capacităţii de secvenţiere, în timp ce menţinerea restricţiilor antiepidemice și diminuarea contactelor între persoane rămân „esenţiale”. Ultimele studii aduc și vești bune cu privire la două dintre vaccinurile anti-COVID. Astfel, datele preliminare ale unui studiu realizat de Universitatea Oxford sugerează că vaccinul produs de AstraZeneca este eficient și în cazul variantei P.1. Rezultatele complete ale studiului urmează să fie publicate în curând, posibil până la finalul lunii martie.

pasaportul-de-vaccinare-o-initiativa-care-naste-controverse_exp

Citește și: Pașaportul de vaccinare – O iniţiativă care naște controverse

Vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech neutralizează varianta braziliană P.1, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine. Cercetătorii au anunţat că vor testa și o versiune reorganizată pentru combaterea acestei variante. Studii anterioare au arătat că vaccinul de la Pfizer protejează și împotriva variantelor descoperite în Marea Britanie și Africa de Sud.

Modul în care reacţionează ţările bogate, în contextul aprovizionării limitate cu vaccinuri anti-COVID, dovedește că există o doză consistentă de confuzie, declară cercetătoarea Marine Buissonnière. Cumva, liderii acestor state cred că, adjudecându-și majoritatea dozelor de vaccin existente, vor reuși să își protejeze cetăţenii de o epidemie care nu se sinchisește de graniţe.

Soluţia constă într-o distribuţie globală a vaccinului, pentru a reduce ratele de transmitere la nivel mondial, și nu urmărirea interesului naţional, amânând astfel indefinit controlul pandemiei, spune Buissonnière.

Pe măsură ce evoluează, virusul dezvoltă noi variante, fiind favorizate cele care se sustrag mai eficient răspunsului imun (creat de vaccin sau prin infectare). Tocmai din acest motiv, anul 2021 nu ar trebui să fie anul în care două lumi se vor submina reciproc, scrie jurnalistul James Hamblin de la The Atlantic. Lumea în care numărul vaccinaţilor va atinge procente foarte înalte și cea în care numărul infectărilor și reinfectărilor va escalada poate chiar cu variante ale virusului dezvoltate ca răspuns la imunitatea dată de vaccinurile la care ţările sărace nu au acces. Dacă ţările bogate vor accepta apariţia unei astfel de falii, conchide Hamblin, ele o vor face pe propriul risc.

Carmen Lăiu este redactor Semnele timpului și ST Network.