Vârstnicii care consumă frecvent alimente bogate în flavonoli – antioxidanţi care se găsesc preponderent în fructe, legume și ceai – își diminuează riscul de a dezvolta boala Alzheimer, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Rush din Chicago.
Vârstnicii care consumă frecvent alimente bogate în flavonli – antioxidanţi care se găsesc preponderent în fructe, legume și ceai (verde/negru) – își diminuează riscul de a dezvolta boala Alzheimer, potrivit unui nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Rush, din Chicago.
„Mănâncă fructe și legume, în special cu frunze verde-închis și bea puţin ceai (verde/negru n.n) din când în când. O alimentaţie sănătoasă care conţine diverse fructe și legume este crucială pentru sănătatea pe termen lung, în special pentru sănătatea creierului”, a declarat dr. Thomas Holland, autorul principal al studiului.
Cercetătorii au studiat, timp de 6 ani, 921 de persoane cu vârsta medie de 81 de ani. Iniţial, nicio persoană nu suferea de demenţă, dar pe parcursul studiului, 220 de subiecţi au fost diagnosticaţi cu Alzheimer. S-a constatat că persoanele care au consumat cu o frecvenţă mai mare alimente bogate în flavonoli (în medie, 15,3 miligrame de flavonoli pe zi) au avut un risc cu 50% mai mic de Alzheimer faţă de cei care au consumat cel mai puţin astfel de alimente (5,3 miligrame de flavonoli pe zi). În timp ce 15% dintre persoanele din grupa cu cel mai mare consum de flavonoli au dezvoltat Alzheimer, procentul a urcat la 30% în grupa cu cel mai mic consum de flavonoli. Diferenţa s-a menţinut și la ajustarea datelor la alţi factori de risc, precum diabetul sau un istoric medical cu infarct miocardic sau AVC.
Flavonolii sunt o subgrupă a flavonoizilor, categorie de compuși derivaţi din plante cu proprietăţi antioxidante și antiinflamatorii. În cadrul studiului, cercetătorii au monitorizat consumul mediu a 4 tipuri de flavonoli: kaempferol, care se găsește în varza kale, fasole, ceai, spanac și broccoli; quercetina, care se găsește în roșii, kale, mere și ceai; izoramentina, prezentă în pere, ulei de măsline, vin și roșii, și miricetina, prezentă în ceai, vin, kale, portocale și roșii.
Analizând cele 4 tipuri diferite de flavonoli, cercetătorii au descoperit că aportul mai mare de izoramentină sau miricetină s-a asociat unui risc mai mic cu 38% de a dezvolta Alzheimer, în timp ce un consum sporit de kaempferol a fost asociat unui risc diminuat cu 51%. Nu s-au găsit dovezi că aportul de quercetină ar influenţa riscul de Alzheimer.
Deși studiul nu a fost conceput pentru a dovedi modul în care consumul alimentelor bogate în flavonoli afectează apariţia bolii Alzheimer, rezultatele obţinute se înscriu în seria altor dovezi care sugerează că aportul de flavonoli reprezintă o soluţie pe care vârstnicii ar putea să o testeze în încercarea de a reduce riscul acestei boli, a precizat dr. Glen Finney, director al Geisinger Memory and Cognition Program din Wilkes Barre, Pennsylvania.
„O alimentaţie sănătoasă și diversificată, împreună cu socializarea, exerciţiul fizic și menţinerea agilităţii mintale sunt importante pentru sănătatea creierului și pot avea un impact semnificativ. Menţinerea unui nivel normal de zahăr în sânge și a tensiunii arteriale la capătul inferior al intervalului normal sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea creierului”, a subliniat Finney, explicând că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, riscul de demenţă crește, dar boala „nu este inevitabilă și există lucruri pe care oamenii le pot face pentru a-și reduce riscul”.