Mâncarea pe care o consumăm zilnic ucide prematur în fiecare an câte 11 milioane dintre noi. O cercetare recentă readuce la bara acuzaţilor carnea roșie și carnea procesată, pe cea de pui considerând-o momentan suspectă.
Consumarea a câte 2 porţii de carne roșie, carne procesată sau de pui – dar nu și de pește – pe săptămână a fost legată de un risc cu 3 până la 7% mai mare de boli cardiovasculare, a descoperit un studiu recent publicat în JAMA Internal Medicine.
Cercetătorii au constatat și un risc cu 4% mai mare de boli cardiovasculare pentru persoanele care au mâncat 2 porţii pe săptămână de carne de pui, dar dovezile de până acum nu sunt suficiente pentru a face o recomandare clară privind consumarea acestui tip de carne. De asemenea, nu este evident dacă procentul acesta nu este cumva influenţat de metoda de gătire a puiului și de consumarea pielii acestuia, mai degrabă decât de carnea de pui în sine.
„Merită să încercaţi să reduceţi consumul de carne roșie și de carne procesată precum cârnaţii, carnea tocată și mezelurile”, a spus Norrina Allen, profesor asociat de medicină preventivă la Northwestern University Feinberg School of Medicine. „Consumul de carne roșie este, de asemenea, în mod constant legat de alte probleme de sănătate, precum cancerul.”
„Modificarea aportului de aceste alimente cu proteine animale poate fi o strategie importantă de a contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare și moarte prematură la nivelul întregii populaţii”, a declarat coordonatorul studiului, Victor Zhong, profesor asistent de știinţe nutriţionale la Cornell, care și-a elaborat cercetarea în timpul unei stagiaturi postdoctorale în laboratorul lui Allen.
Noile descoperiri vin la relativ scurt timp după publicarea unei metaanalize foarte controversate care, în noiembrie anul trecut, le recomanda oamenilor să nu reducă cantitatea de carne roșie și de carne procesată pe care o mănâncă. „Toată lumea a interpretat că este în regulă să mănânce carne roșie, dar nu cred că aceasta susţine știinţa”, a spus Allen.
„Studiul nostru arată că legătura cu bolile cardiovasculare și mortalitatea este robustă”, a spus Zhong.
Hipertensiunea este cea mai frecventă boală cardiacă și ce o face periculoasă nu este doar faptul că se constituie într-un factor de risc pentru infarct și alte tulburări ale inimii, ci și faptul că nu oferă niciun avertisment. Cu toate acestea, specialiștii spun că există pași mici pe care îi putem face cu ușurinţă pentru a preveni apariţia hipertensiunii.
Regimurile alimentare sănătoase pentru inimă sunt cele care se concentrează pe scăderea aportului de sare și pe creșterea aportului de calciu și potasiu prin alimentaţie. Vegetarienii și veganii, în special, tind să aibă tensiunea arterială semnificativ mai scăzută și un risc mai mic de hipertensiune arterială decât nevegetarienii, în parte datorită legumelor și fructelor (și fibrelor) pe care le consumă.