Esenţiale azi, 17 mai

61

Migrarea forţei de muncă dinspre privat spre stat este un dezavantaj pentru piaţa muncii

Numărul angajaţilor din sectorul de stat a crescut cu 40.000 în ultimii doi ani, pe fondul accelerării majorărilor salariale în acest sector. Siguranţa locului de muncă, organizarea sindicală, drepturile mai numeroase decât în sectorul privat s-au adăugat salariilor promiţătoare, sporind atractivitatea posturilor la stat și agravând criza forţei de muncă, informează Profit.ro. Potrivit datelor oficiale, numărul de posturi ocupate în instituţiile și autorităţile publice în ianuarie 2019 era de 1.234.563, în creștere cu 40.097, faţă de 1.194.466 în ianuarie 2017.

Câţi români vor să renunţe la Pilonul II de pensii

Primele cifre arată că un număr extrem de scăzut de români vor să renunţe la Pilonul II, deși, începând de luna trecută, contribuabilii pot solicita încetarea plăţii contribuţiilor la acest sistem și transferul viitoarelor contribuţii exclusiv în sistemul public de pensii (Pilonul I). Situaţia exactă se va cunoaște după data de 1 iulie 2019, când cei șapte administratori de pensii private obligatorii vor putea prezenta tendinţele consolidate pe acest subiect.

România şi Ungaria supun votului statelor UE o reformă a distilării de băuturi alcoolice în gospodării

România și Ungaria au solicitat relaxarea legislaţiei privind producerea de băuturi spirtoase în gospodării, impusă de UE din motive de sănătate publică. Vineri, miniștri finanţelor din cadrul Uniunii discută în cadrul reuniunii ECOFIN ridicarea interdicţiei de distilare și acordarea opţiunii de eliminare în totalitate a acizelor.

Sorina Pintea: Au fost găsite patru probe pozitive de stafilococ la Maternitatea Giulești

Numărul copiilor născuţi la Maternitatea Giulești care au fost internaţi cu suspiciune de contaminare cu stafilococ auriu a crescut recent, iar rezultate pozitive ale contaminării au fost înregistrate și în cazul unor asistente și infirmiere. Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat presei următoarele: „Dorim să verificăm şi să vedem întocmai dacă angajaţii se fac vinovaţi de îmbolnăvirea micuţilor.” În cazul dovedirii unei eventuale vine, angajaţii ar putea plăti amenzi între 500 și 1.000 de lei, iar spitalul ar putea fi sancţionat cu 10.000 de leri.

Donald Trump dezminte zvonurile privind un război cu Iranul

Președintele american, Donald Trump, a negat informaţiile potrivit cărora ar plănui să trimită sute de mii de soldaţi americani în Orientul Mijlociu, calificând drept „fake news” consemnarea din The New York Times în acest sens. Președintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a declarat joi seară că administraţia prezidenţială nu are aprobarea Congresului pentru o acţiune militară în Iran. În timp ce Germania avertizează Statele Unite să evite agravarea tensiunilor cu Iranul pentru a elimina riscul unui conflict amplu în Orientul Mijlociu, președintele american a spus că vrea să negocieze cu Iranul prin intermediul Elveţiei, urmând să poarte o discuţie în acest sens cu omologul său elveţian, Ueli Maurer.

Austria a interzis utilizarea vălului islamic în şcolile primare

Parlamentul Austriei a adoptat un proiect de lege iniţiat de Partidul Popular Austriac și Partidul Libertăţii, de extrema dreaptă, care va interzice purtarea vălului islamic în școlile primare. Iniţiatorii au invocat ca motiv pentru noul amendament opoziţia faţă de „islamul politic” și „sclavia fetelor musulmane”. Aproape toţi parlamentarii opoziţiei au votat împotriva acestui proiect, despre care militanţii pentru drepturile minorităţii musulmane din Austria spun că este „rușinos” și că „îi discriminează exclusiv pe musulmani”.

Europol anunţă destructurarea unei reţele mondiale de infracţionalitate cibernetică ce a jefuit 100 de milioane de dolari

Mai mulţi suspecţi din Georgia, Ucraina, Republica Moldova și SUA au fost reţinuţi și 5 cetăţeni ruși sunt daţi în urmărire de agenţia europeană de cooperare între serviciile de poliţie judiciară, într-o operaţiune care vizează o reţea infracţională cibernetică. Autorităţile spun că aceasta a folosit softul de tip malware GozNym pentru a fura 100 de milioane de dolari de la peste 41.000 de victime, în principal întreprinderi şi instituţiile lor financiare.

Cinci bănci, amendate de CE pentru manipularea cursului de schimb valutar

Comisia Europeană a aplicat două amenzi, în valoare totală de 1,07 miliarde de euro (1,2 miliarde de dolari), băncilor Barclays, Citigroup, MUFG, JPMorgan şi Royal Bank of Scotland (RBS), deoarece au manipulat piaţa valutară pentru 11 valute (euro, lira sterlină, yenul japonez, francul elveţian, dolarul din SUA, Canada, Noua Zeelandă şi Australia, coroana daneză, norvegiană şi suedeză). Banca elveţiană UBS a informat executivul comunitar despre existenţa celor două carteluri înfiinţate de Barclays, Citigroup, MUFG, JPMorgan şi Royal Bank of Scotland.

Plajele australiene, inundate de milioane de gunoaie

Cercetătorii au găsit 414 milioane de gunoaie din plastic, inclusiv 1 milion de pantofi, în total 260 de tone de gunoi, pe plajele din insulele Cocos Keeling, din Oceanul Indian, care aparţin de Australia. Cantitatea de gunoaie aflate la o adâncime de până la 10 centimetri pe plaje este de 26 de ori mai mare decât ceea ce se află la suprafaţă, arată studiul, subliniind că cercetările anterioare, care au luat în considerare numai ce se vede, ar fi „subestimat dramatic amploarea acumulării de gunoaie”.

Trump dorește un sistem meritoriu al imigraţiei în SUA

Președintele american dorește reformarea politicii SUA privind imigraţia, astfel încât să includă o creștere a proporţiei imigranţilor calificaţi în muncă de la 12% la 57%, precizând că „ne-ar plăcea să vedem dacă putem merge chiar mai sus de atât”. Potrivit planului președintelui, imigranţii vor trebui să „înveţe engleza și să treacă un examen de educaţie civică pentru a putea primi cetăţenie”. Voci democrate spun că proiectul este „mort din fașă, nefiind nici pe departe o propunere serioasă”. Nancy Pelosi, purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanţilor, a întrebat dacă planul sugerează cumva că „majoritatea oamenilor care au venit în SUA în decursul istoriei noastre nu au niciun merit, pentru că nu aveau o diplomă de inginer”.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.